Inzamelactie ‘Mine Your Phone’ levert 1.118 gsm’s op

11 juni 2019 | 11u15 | Gepost door redactie
Inzamelactie ‘Mine Your Phone’ levert 1.118 gsm’s op
In België wordt slechts 8% van de gsm’s gerecycleerd. Gsm’s bevatten echter heel wat waardevolle grondstoffen die hergebruikt kunnen worden in nieuwe toestellen. Daarom lanceerde Green Office for KU Leuven, in samenwerking met Recupel en Out of Use, een gsm-inzamelactie op alle campussen van KU Leuven. In totaal werden er 1.118 gsm’s ingezameld in de Recupel-inzamelboxen. Om de Leuvense studentengemeenschap te belonen voor hun inspanningen, plant Natuurpunt vzw 312 nieuwe bomen op 24 november 2019.
Het bericht Inzamelactie ‘Mine Your Phone’ levert 1.118 gsm’s op verscheen eerst op Leuven Actueel.
Gsm is een mini-mijn

3,2 miljoen: dit is het aantal mobiele telefoons die in België rondslingeren in kasten en lades. Een enorm onbenut recyclagepotentieel: een gsm bevat ongeveer 40 waardevolle grondstoffen, zoals goud, zilver en koper, die Recupel bijna maximaal (99%) kan hergebruiken tot waardevolle grondstoffen.

Bovendien levert urban mining, waarbij grondstoffen maximaal uit de stad worden gehaald, méér grondstoffen op dan de klassieke mijnbouw en is het beter voor mens en milieu. Zo haalt Recupel uit 1 ton mobiele telefoons 300 gram goud om te gebruiken in nieuwe toestellen. 1 ton gouderts afkomstig uit de mijnen bevat amper 5 gram goud. In vergelijking met de klassieke mijnbouw zorgt urban mining voor een verminderde CO2-uitstoot (recyclage 50.000 gsm’s = 21.250 ton minder CO2) en wordt er minder toxisch afval geproduceerd (recyclage 50.000 gsm’s = 6.375 ton minder toxisch afval). Urban mining doet ook de vraag naar conflictmineralen dalen. Denk maar aan de strijd in landen zoals Congo om de controle over mijnen waar waardevolle materialen worden gewonnen.

Sensibilisatie rond urban mining en e-waste

Om de Leuvense studentengemeenschap bewust te maken over het maatschappelijk en ecologisch belang van e-waste en urban mining, stapte Benoit Bergen, student bio-ingenieur, naar Green Office, het duurzaamheidslaboratorium van de KU Leuven, om een actie op poten te zetten. Met ondersteuning van Recupel en Out of Use werd deze actie Mine Your Phone gedoopt: tussen 11 en 24 maart 2019 werd de Leuvense studentengemeenschap aangespoord om zoveel mogelijk gsm’s in te zamelen. Out of Use was sponsor van dit project en doneerde per 1 werkende en 4 kapotte telefoons een bedrag aan Natuurpunt vzw. Op 24 november 2019 plant Natuurpunt vzw met dit bedrag 312 nieuwe bomen met bijhorende vierkante meters grond.

Benoit Bergen, Project Manager e-waste bij het Green Office for KU Leuven: “We zijn verheugd met de resultaten van deze gsm-inzamelactie. Een prachtig resultaat dat enkel mogelijk was dankzij alle gemotiveerde studenten en professoren die hun gsm’s in een inzamelpunt hebben binnengebracht.”

Het bericht Inzamelactie ‘Mine Your Phone’ levert 1.118 gsm’s op verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over