INTERVIEW: Jeroen Meus over filmdocumentaire Leuven Bierstad: “Wie weet nog dat er 87 cafés waren in de Diestsestraat?"

11 oktober 2022 | 10u11 | Gepost door passepartoutle…
Fotocredit: vzw Fonk.
Met de nieuwe filmdocumentaire Leuven Bierstad levert vzw Fonk alweer een pareltje af over de rijke Leuvense geschiedenis. Regisseur Johan Van Schaeren wist voor zijn nieuwste project niemand minder dan voormalig stadskok en ereburger Jeroen Meus te strikken als verteller van dienst. “Je hoort me niet zeggen dat de studenten zich te pletter moeten zuipen maar je hoort me evenmin vertellen dat er geen pint meer gedronken mag worden”, aldus Jeroen Meus (44).

Regisseur Johan Van Schaeren keerde de archieven ondersteboven om Leuven Bierstad te voorzien van prachtige historische beelden. Was je verrast over de lange Leuvense biergeschiedenis?

“Ik ben erg trots op regisseur Johan Van Schaeren en zijn team. Ze hebben er een wondermooie filmdocumentaire van gemaakt. Leuven Bierstad is een ontdekkingsreis die ik iedereen kan aanraden. Je hoeft helemaal geen bierkenner te zijn om te genieten van deze film. Zelf ben ik een bierliefhebber en zeker geen zytholoog maar ik heb veel bijgeleerd tijdens het bekijken van de docu. Wie weet er bijvoorbeeld nog dat je in de Faculty Club de brouwcirkels nog kan zien waar ooit die grote ketels stonden? Of wie herinnert het zich nog dat er 87 cafés waren in de Diestsestraat? Als je Leuven Bierstad hebt gezien, weet je de volgende ochtend aan de koffieautomaat op het werk wel wat te vertellen aan de collega’s.”

Jij bent de verteller van dienst in de filmdocumentaire. Tevreden over het resultaat?

“Het was even spannend in de aanloop naar de première want ik had de film nog niet gezien. Als verteller had ik de tekst al ingesproken maar met de beelden erbij die Johan Van Schaeren uit het Leuvense Stadsarchief haalde, komt er tien eeuwen biergeschiedenis voor je ogen tot leven. Mijn verdienste is beperkt als verteller maar het eindresultaat is puur genieten. Laat het me zo stellen: kijken naar Leuven Bierstad was even leuk als op restaurant gaan voor mij. Als verteller viel ik bij momenten van de ene verbazing in de andere. Onze stad heeft een lange en rijke biergeschiedenis. Weet je wat ik voelde na het zien van Leuven Bierstad? Ik ben zo fier op mijn stadje.”

Herinner jij je eerste glas bier nog?

“Dat moet een tango geweest zijn in jeugdhuis De Grams in Kessel-Lo. Niet bepaald lekker want een tango is pilsbier met grenadine in maar mijn liefde voor bier was wel een feit. Gelukkig ben ik snel overgeschakeld op de Leuvense trots Stella Artois. Nog later ontdekte ik geuze en toen was ik pas echt verwonderd. Geuze is wat mij betreft de champagne onder de bieren. Fris, zurig, dierlijk bijna…Ik verbaas me er nog steeds over hoe complex bieren wel kunnen zijn want er is veel verscheidenheid. Hoe meer je denkt te weten over bier hoe meer je beseft dat je er nog te weinig van weet. Weet je wat me ook zo boeit in bier? Het is een heel volkse en heel toegankelijke drank.”

Je hebt in het verleden nog restaurant Luzine gehad in Leuven. Speelde bier een prominente rol in het menu?

“Ik ben al heel mijn leven bezig met smaken en toen ik restaurant Luzine nog had in Leuven konden de klanten kiezen tussen aangepaste wijnen of aangepaste bieren. Foodpairing met bier heeft me altijd al geboeid. Het is misschien niet bij iedereen bekend maar ik ben tot ridder geslagen door het Ridderschap van de Roerstok. Dat is een brouwersvereniging die in 1946 werd opgericht en afstamt van de brouwersgilden uit de middeleeuwen. In die zin ben ik een promotor van bier maar als Leuvenaar ben je dat sowieso eigenlijk. Vanuit mijn interesse voor bier en voor mijn stad waar ik ereburger ben, was ik snel bereid om mee te werken aan de filmdocu Leuven Bierstad. Het was een eer om verteller te mogen zijn in dit unieke tijdsdocument van vzw Fonk.”

Filmdocumentaire Leuven Bierstad heeft ook aandacht voor de gevaren van overmatig alcoholgebruik. Hoe sta je daar zelf tegenover?

“In de filmdocu Leuven Bierstad wordt inderdaad veel aandacht besteed aan de schadelijke gevolgen van alcohol. Ik dacht dat mijn generatie nogal stevig in de drank kon vliegen maar na het zien van Leuven Bierstad stel ik vast dat het vroeger nog veel erger was. Het is goed dat we die tijd achter ons hebben gelaten want je moet je bewust zijn van de gevaren van overmatig alcoholgebruik, zowel voor je gezondheid als voor de verkeersveiligheid. Soms kijken we met enige nostalgie terug op de tijd waarin sommigen hun Harley of auto voor het café parkeerden op de Oude Markt om vervolgens in de pinten te vliegen en uiteindelijk weer te vertrekken met de wagen of de motor maar je moet toch opletten met dat soort nostalgie. Ik pleit voor gezond verstand. Als je vandaag frieten eet dan moet je dat de dag erna niet opnieuw doen, zeg maar. Zelf blijf ik ook al eens plakken maar dan voorzie ik wel een taxi want ik woon ondertussen in Schoonderbuken en dan is met de auto rijden geen optie als je een stapje in de wereld hebt gezet.”

Ben je zelf ooit dronken geweest?

“Ja, ik herinner me de eerste keer nog goed. Ik was naar een fuif geweest en ik ben wakker geworden in de sneeuw op de Eenmeilaan in Kessel-Lo. Toen was ik 17 jaar. Ik dacht bij mezelf: ‘Dit nooit meer’ maar tegelijk dacht ik ook ‘Ik lig hier goed’. Een andere keer lag ik in bed en begon de hele kamer te draaien. Ook toen dacht ik: ‘Dit nooit meer’ maar je weet hoe dat gaat. Ik ben nooit een echte student geweest in Leuven. Op vrijdagmiddag keerde ik van de hotelschool in Koksijde terug naar Leuven en dan spraken we met de vrienden af op de Oude Markt. We dronken dan een aperitief -bier dus- en vaak moest ik ’s avonds in de horeca gaan werken. Na de service kwamen we dan op café terecht. Discotheken hebben me nooit veel gezegd eigenlijk. Een echte studententijd heb ik dus nooit gehad maar ik heb me wel rot geamuseerd in Leuven. Als ik de huidige generatie studenten zie dan ben ik blij dat ze zich goed amuseren. Pinten drinken maakt deel uit van de folkore en het studentenleven. Je hoort me niet zeggen dat de studenten zich te pletter moeten zuipen maar je hoort me evenmin vertellen dat er geen pint meer gedronken mag worden. Bier is deel van onze cultuur en onze geschiedenis. Unesco heeft de Belgische biercultuur niet voor niets uitgeroepen tot Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Daar mogen we fier op zijn en al zeker in Leuven met onze rijke biergeschiedenis.

Praktische informatie over Leuven Bierstad

De docufilm Leuven Bierstad kan je gaan bekijken in Cinema ZED in Leuven. Updates over de vertoningen vind je op de Facebookpagina en op de website www.leuvenbierstad.be. De film werd geproduceerd door Fonk vzw ism Stad Leuven, Leuvenement vzw en Stadsarchief Leuven. Bij de filmdocu horen ook nog een mini-expo in de foyer van Cinema ZED en een Leuven Bierstad-wandeling in samenwerking met Leuven Leisure.

Tekst: Bart Mertens/Foto: Bart Mertens

Leuven Bierstad
Credit: VZW Fonk

Lees meer over