Internationaal topevenement rond kunstschilder Dieric Bouts op komst in Leuven

Dieric Bouts
In het najaar van 2023 vindt in Leuven een groot cultureel stadsfestival plaats met als protagonist Dieric Bouts. Het stadsfestival gaat op zoek naar de sporen die de man als vernieuwende kunstschilder uit de vijftiende eeuw naliet en hoe inspirerend hij was in zijn tijd en dat nog steeds is in 2023.

Het hoogtepunt van het festival is een internationale bruikleententoonstelling in M Leuven die bijna dertig originele werken van de schilder naar Leuven brengt. Het is het grootst aantal Bouts-werken die ooit onder één dak werden tentoongesteld. Voor de realisatie van dit ambitieus en vernieuwend project dat Bouts en Leuven op de internationale kaart moet zetten, maakt Vlaanderen een bedrag van twee miljoen euro vrij. ​Het stadsfestival is een initiatief van KU[N]ST Leuven, samenwerkingsverband van stad Leuven en KU Leuven, in samenwerking met M Leuven.

Een nieuwe blik op een vergeten grootheid

Dieric Bouts is bij het brede publiek minder bekend. Dat hij een enorme impact en kunsthistorische betekenis heeft, erkennen internationale experts. Zijn werken zie je dan ook in topmusea in binnen- en buitenland. In de Leuvense Sint-Pieterskerk zijn nog twee kunstwerken van zijn hand te zien, op de plaats waarvoor Bouts ze schilderde: het ‘Laatste Avondmaal’, zijn magnum opus, en de ‘Marteling van de Heilige Erasmus’. Het festival en de tentoonstelling zet een terechte spotlight op Bouts om hem de erkenning geven die hij verdient.

​Het project wil andere horizonten op Bouts verkennen en hem kaderen binnen de context van de prille renaissance en het opkomend humanisme in de 15de eeuw. Tegelijkertijd ontdekken we hoe de innovaties van Bouts ook vandaag nog van belang zijn door parallellen te zoeken met onze hedendaagse beeldcultuur en maatschappij.

“De Vlaamse Gemeenschap is trotse partner van dit ambitieuze en vernieuwende project dat Bouts als Vlaamse Meester internationaal op de kaart zet en hem een nieuwe plaats geeft in de kunstgeschiedenis", zegt ​Vlaams Minister-President en Minister van Cultuur Jan Jambon.

“Al sinds de Middeleeuwen dwingen de Vlaamse Meesters internationaal bewondering af met hun vakmanschap, creativiteit en technische innovaties. Bouts past perfect in het rijtje van Vlaamse Meesters die de Europese kunstgeschiedenis mee vorm hebben gegeven en tot op vandaag blijven inspireren"zegt Zuhal Demir, Vlaams Minister van Toerisme.

Denise Vandevoort, (ondertussen voormalig) schepen van Cultuur, voorzitter van M Leuven en co-voorzitter van KU[N]ST Leuven licht het opzet van het stadsfestival toe: “Gedurende drie maanden gaan we deze bijzondere Leuvenaar vanuit alle mogelijke culturele, artistieke, historische en actuele oogpunten belichten. Trekker is de tentoonstelling in M Leuven. Nooit eerder kwamen zoveel originele werken van de Vlaamse meester bijeen in zijn thuisstad. Een bijzondere prestatie en het resultaat van jarenlange onderhandeling door het team van M Leuven. De transhistorische aanpak van de tentoonstelling zal jong en oud verrassen.”

De tentoonstelling in M Leuven maakt deel uit van een breder festivalprogramma dat het resultaat is van een stimulerende samenwerking met partners uit het Leuvense culturele, wetenschappelijke en toeristische veld. Bart Raymaekers, Rectoraal Adviseur Kunst, Cultuur en Erfgoed van de KU Leuven: “De mindset die onze universiteit typeert, past volledig bij de figuur van Dieric Bouts: het onderzoekende, het vernieuwende, de open en nieuwsgierige blik. Wie openstaat voor het verkennen en ontdekken zal vanaf oktober 2023 drie maanden lang verrast worden”. ​

De tentoonstelling in M Leuven loopt van 20 oktober 2023 tot en met 14 januari 2024. De curator is dr. Peter Carpreau.

Lees meer over