In de Fietsschool leerden vorig jaar 130 volwassenen en studenten fietsen

5 juni 2019 | 20u23 | Gepost door redactie
In de Fietsschool leerden vorig jaar 130 volwassenen en studenten fietsen
De Fietsschool leerde vorig jaar 130 (jong)volwassenen fietsen en kan mooie resultaten voorleggen. Zo blijkt onder meer dat ruim 60% van de deelnemers 6 maanden na hun lessen nog altijd fietsen. Met De Fietsschool bouwt Mobiel 21 ook aan een langetermijnrelatie met deelnemers. Daarom organiseert het op zondag 9 juni van 14 tot 17 uur de eerste Fietsschool Familiedag op het Blauwputplein in Kessel-Lo, de plek waar het voor veel leerlingen ooit begon.
Het bericht In de Fietsschool leerden vorig jaar 130 volwassenen en studenten fietsen verscheen eerst op Leuven Actueel.

De Fietsschool Familiedag brengt iedereen die de voorbije 8 jaar betrokken was bij De Fietsschool weer samen: leerlingen en oud-leerlingen, hun familie, lesgevers, partners van De Fietsschool, buren, vrijwilligers … “Het wordt een feest vol activiteiten”, zegt Hannelore, lesgeefster bij De Fietsschool. “Met o.a. tweedehands fietsverkoop, loopfietsenparcours, workshops fietsherstel en lekkere hapjes en drankjes. Bezoekers kunnen er ook fietssystemen testen om te fietsen met kinderen (fietskar, fietsstoeltje, bakfiets, …). Tegelijkertijd is dag ook de ideale gelegenheid om meer te leren over de noden en de mobiliteitscontext van de (nieuwe) leerlingen en hun familie.”

Fietslessen met blijvend effect
Mobiel 21 onderzoekt ieder jaar welk effect de lessen van Fietsschool Leuven hebben. De informatie wordt verzameld via een enquête aan het begin en einde van een lessenreeks en een herhaling na 6 maanden. Enkele opvallende resultaten:
• 6 maanden na afloop van de fietslessen blijkt dat 60% van de cursisten zijn blijven fietsen.
• Eén op vier fietst na afloop nog dagelijks.
• Ook bij degenen die niet meer fietsten nadien, is er nog wel de wens om te fietsen (75%).
• De fiets wordt vooral functioneel gebruikt: om naar het werk of de stageplaats te gaan en om boodschappen te doen.
• De meerderheid van de nieuwe fietsers geven aan dat ze zich beter voelen sinds ze kunnen fietsen, dat ze gemakkelijker op hun bestemmingen geraken en nieuwe plekken ontdekken met de fiets.

Profiel cursisten
9 op 10 deelnemers zijn vrouwen. 88% is tussen 20 en 49 jaar oud. De deelnemers hebben in totaal 27 verschillende nationaliteiten. De meerderheid vindt zijn weg naar de Fietsschool via vrienden en familie (29%). Andere belangrijke toeleidingskanalen zijn Open School (18%), de dienst diversiteit van de stad Leuven (11,5%) en het OCMW (5%).

Een lessenreeks telt 15 lessen. Vanaf les 3 kunnen de meeste deelnemers trappen. Vanaf de 6de les kan een meerderheid goed genoeg fietsen voor een rit op straat. Vanaf les 12 is de meerderheid vaardig genoeg om op straat te fietsen in stadsverkeer. Na afloop behaalt bijna 80% van de deelnemers die begonnen aan de opleiding een fietsdiploma.

Sociale impact
De Fietsschool is een mooie samenwerking tussen Mobiel 21, de dienst diversiteit & gelijke kansen van de stad Leuven en verschillende partners. De stad startte in 2004 met fietslessen voor vrouwen. Sinds 2012 organiseert Mobiel 21 fietslessen voor alle volwassenen die willen leren fietsen. Doorheen de jaren is gebleken dat leren fietsen een enorm positieve invloed heeft op emancipatie en zelfstandigheid. Mensen worden niet alleen onafhankelijker voor hun verplaatsingen, ze worden ook gezonder, socialer én mobieler (naar werk, naar opleiding, met kinderen, hobby’s …).

Lalynn Wadera, schepen van Diversiteit en Onderwijs Stad Leuven: “Het is mooi om te zien hoe we met de Fietsschool de wereld van de deelnemers echt verruimen. Ineens is de afstand tot winkels, scholen en andere fijne ontmoetingsplaatsen vlot te overbruggen. We bereiken al veel mensen, dat is goed. We houden hun enthousiasme vast en we zoeken naar goedkope fietsoplossingen. Daarnaast willen we hen het vertrouwen geven dat de fiets ook voor hun kinderen veilig is. Want samen met het hele gezin wat verder kunnen gaan, dat maakt het leven in de stad nog aangenamer.”

In Vlaanderen kampen 200.000 gezinnen met een of andere vorm van vervoersarmoede hetgeen hen hindert om werk te vinden, aan gepaste zorg te geraken, de juiste opleiding te vinden enzovoort. Kunnen fietsen blijkt een toegankelijke, democratische, goedkope en gezonde manier om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken.

Jan Christiaens, projectleider bij Mobiel 21 bevestigt: “Na 8 jaar intensief werken met de doelgroep en een grondige impactstudie kunnen we met zekerheid zeggen dat leren fietsen de kansen op zinvolle sociale interacties, de autonomie en de zelfwaarde van vrouwen én mannen verhoogt. Bovendien werkt fietsen roldoorbrekend in die zin dat het vrouwen versterkt in hun zelfstandigheid (niet meer afhankelijk van familie voor vervoer) en als kostwinner (bijvoorbeeld in dienstenchequesector). Niet zelden zien we dat onze leerlingen rolmodellen worden in hun gemeenschap.”

Extra inspanningen
Voor een optimaal resultaat wil Mobiel 21 in 2019 extra inspanningen doen om de cursisten nog beter te begeleiden en motiveren. Zo kan elke deelnemer gratis deelnemen aan een bijkomende workshop rond fietsbezit, fietsonderhoud en hoe fietsen met kinderen of maandelijks deelnemen aan een fietsgroepje om haar vaardigheden te onderhouden. Een kleine minderheid die zich na 1 lessenreeks nog niet zeker genoeg voelt, krijgt nog extra fietsoefening op maat.

In 2019 heeft Mobiel 21 de ambitie om iedere deelnemer toegang te geven tot een fiets. Het niet hebben van een fiets blijkt namelijk de grootste hindernis om te blijven fietsen. Daarom werken ze met verschillende partners aan een leasesysteem, dat het fietsbezit bij de doelgroep moet verhogen. Mobiel 21 ging daarvoor al gesprekken aan met mogelijke partners.

Over Mobiel 21
Mobiel 21 zet mensen in beweging. “We zijn een vzw die mensen inspireert en activeert om duurzaam en slim om te gaan met verplaatsingen. Als onafhankelijk centrum doen we ook onderzoek. Zo ontwikkelen en verspreiden we kennis die organisaties en beleidsmakers helpt om werk te maken van duurzame gedragsverandering.”

Het bericht In de Fietsschool leerden vorig jaar 130 volwassenen en studenten fietsen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over