'Ik ben geen opblaaspop!'

25 november 2022 | 15u39 | Gepost door annpeeters
actie
Vzw Rebelle hield op de Oude Markt op 24 november een actie tegen geweld op vrouwen.

"Een kneep in je bil. Een kruis dat tegen je heup schuurt. Je borsten die in het voorbijgaan betast worden. Iemand weigert je met rust te laten voor je je nummer geeft. Dat hoort bij het uitgaan? Nope, je bent geen opblaaspop!", zegt Reine Vanhaeren van Vzw Rebelle.

Rebelle organiseert elk jaar op de Internationale dag tegen geweld op vrouwen een actie tegen dit geweld. "Dit jaar doen we dat onder de slogan ‘Ik ben geen opblaaspop’. We willen hiermee sensibiliseren rond seksueel geweld tijdens het uitgaan. Hoe vluchtig die aanrakingen ook zijn, als iemand je betast tegen je wil is dat nooit oké. Dat is seksueel geweld. Het geeft vrouwen het signaal dat hun lichaam hen niet toebehoort, dat ze er zelf geen grenzen op mogen stellen. In België maakt 81% van de vrouwen en 48% van de mannen een vorm van seksueel geweld mee in hun leven."

In november voeren we actie in verschillende Vlaamse steden. "We gaan naar feestjes, vergezeld door een opblaaspop en spreken feestvierders aan en vragen hen een sticker te plakken om de handtastelijkheden die ze te verduren kregen aan te geven. Met deze ludieke actie willen we aandacht vragen voor concrete maatregelen tegen seksueel geweld. We pleiten voor toegankelijke zorg voor slachtoffers, het tegengaan van straffeloosheid, betere daderbegeleiding en bredere en betere sensibilisering."

pop

Lees meer over