Iedereen advocaat voor het klimaat op het Ladeuzeplein

Klimaatzaak
Een collectief van Leuvense klimaat- en milieuorganisaties sloeg de handen in elkaar om Klimaatzaak te steunen, een organisatie die de Belgische staat via de rechtbank wil aanzetten tot een ernstig klimaatbeleid.

Exact honderd deelnemers verzamelden op het Ladeuzeplein, met mondmasker en op een veilige afstand van elkaar, en hielden gekleed in het zwart met een witte advocatenbef, een minuut stilte stipt om 15u15. Een minuut stilte, gedeeld met duizenden anderen over heel het land, die luider klonk dan elke slogan. Over heel België kwamen andere voorstanders van Klimaatzaak samen onder het motto ‘Iedereen advocaat voor het klimaat!’.

Op 16 maart gaan de pleitzittingen van Klimaatzaak van start. Klimaatzaak is een burgeractie die de Belgische overheden via justitie wil dwingen hun internationale klimaatbeloftes na te komen. "Al meer dan 62.000 burgers sloten zich bij de rechtszaak aan. Een opwarming van meer dan 1,5°C is gevaarlijk – dat is precies de reden waarom de internationale gemeenschap én België beslisten dat we daar onder moeten blijven. Het ontoereikend klimaatbeleid van de Belgische overheden is een schending van zowel de zorgvuldigheidsnorm als van de mensen- en kinderrechten. Een correct klimaatbeleid is haalbaar en betaalbaar in België. Meer nog: ons land heeft veel te winnen bij een kordate klimaattransitie. Enkel de politieke wil om de transitie in te zetten ontbreekt vandaag. Tegen deze onwil, die ons in gevaar brengt, vraagt Klimaatzaak bescherming van de rechtbank",  zegt Niels De Ridder.

De actie wordt ondersteund door de Leuvense afdelingen van Greenpeace, Extinction Rebellion, Youth for Climate, Students for Climate, KU Leuven Green Office en Climaxi. Deelnemers verzamelden vanaf 15u. Om 15u15 stipt werd er een minuut stilte gehouden. Daarna zongen ze onder begeleiding van de beiaard van de universiteitsbibliotheek Sing for the Climate en Laat ons een bloem. Tijdens de manifestatie tekende dichter Geert Simonis met krijt een gedicht op het Ladeuzeplein.

gedicht
gedicht
klimaatactie
Foto's: if

Lees meer over