Huiszoekingen en arrestaties in onderzoek naar huisjesmelkerij

9 december 2019 | 12u15 | Gepost door redactie
Huiszoekingen en arrestaties in onderzoek naar huisjesmelkerij
Afgelopen donderdag kwam de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven tussen in een gerechtelijk onderzoek naar huisjesmelkerij in panden in Leuven. De actie gebeurde in samenwerking met PZ Leuven, PZ Bilzen-Hoeselt-Riemst, PZ Brussel-Hoofdstad-Elsene en de Vlaamse Wooninspectie.
Het bericht Huiszoekingen en arrestaties in onderzoek naar huisjesmelkerij verscheen eerst op Leuven Actueel.

De politie voerde op zeven plaatsen huiszoekingen uit in Hoeselt, Leuven en Brussel. De actie was gericht op het doorzoeken van de privéwoningen en de vennootschapszetels van de familie die verdacht wordt van huisjesmelkerij en op technische vaststellingen door de wooninspectie om de leefomstandigheden in de verhuurde panden in kaart te brengen.

Tijdens de huiszoekingen in Hoeselt arresteerde de politie een 37-jarige man en zijn 67-jarige vader en 69-jarige moeder. In Leuven pakte de politie een 50-jarige man op. Ze worden verdacht van huisjesmelkerij, inbreuken op de Vlaamse Wooncode en vereniging van misdadigers. De vier verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De 50-jarige man, die als klusjesman wordt beschouwd, werd vrijgelaten onder voorwaarden. De 69-jarige moeder van de familie werd eveneens vrijgelaten onder voorwaarden. De zoon en vader werden door de onderzoeksrechter aangehouden.

De actie van donderdag 5 december is een beslissende fase in een strafrechtelijk onderzoek dat werd gestart in oktober 2018. De lokale politie van Leuven en FGP Leuven verenigden hun krachten om de wanpraktijken te onderzoeken die kwamen bovendrijven in het Leuvense huurdersmilieu sinds 2010. Met de regelmaat van de klok doken er klachten op over slechte huisvesting van studenten en later van illegalen, in kamers die werden verhuurd door leden van een familie uit Limburg. Uit het onderzoek bleek onder andere dat panden die onbewoonbaar of ongeschikt werden verklaard, toch werden doorverhuurd. In sommige wooneenheden zou geen warm water, verwarming of elektriciteit zijn. Het onderzoek verliep in samenwerking met de Vlaamse Wooninspectie. Verantwoordelijken van de stad Leuven, OCMW Leuven en de huurdersbond werden als getuigen verhoord en deelden de informatie die zich in hun dossiers bevindt met de onderzoekers.

Het bericht Huiszoekingen en arrestaties in onderzoek naar huisjesmelkerij verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over