Hoe moeten de oevers van de Vaartkom eruit zien?

vaartkom oevers inrichting
De oevers van de Vaartkom worden opnieuw ingericht. Rond het water komen verschillende pleinen, wegen, fietspaden ... Het moet een plek worden waar je kan werken, ontspannen en elkaar ontmoeten. Een ontwerpwedstrijd bepaalt het ontwerp. Leuvenaars krijgen de kans om hun mening te geven.

Het gebied bestaat uit 5 zones, met elk hun eigen sfeer en karakter. De exacte inrichting wordt duidelijk na de ontwerpwedstrijd.

  1. Victor Broosplein
    • Open plein aan het water
    • Ontmoetingsplaats
    • Autovrij
    • Knooppunt voor voetgangers en fietsers
       
  2. Zone voor waterbeleving
    • Aansluiting met het Victor Broosplein
    • 25 op 35 meter groot
       
  3. Zuidoever
  4. Noordoever
    • Ruimte voor horeca, groen en kunst
    • Ruimte voor fietsers
    • Autoluw
       
  5. Staart van de Vaart
    • Zonnige plek
    • Zichten naar OPEK, station en toekomstig park

De stad lanceert een wedstrijd, waaraan vier ontwerpbureaus deelnemen. Het bureau met het beste ontwerp mag de opdracht uitvoeren.  In de wedstrijdjury zullen Leuvenaars zitten. Met een lotingsysteem werd in juni 2020 bepaald wie dat zijn. Nog tot en met 15 juli 2020 kan iedereen zijn mening geven via een online vragenlijst.De ontwerpteams gaan ermee aan de slag. 

Lees meer over

Ook interessant