Hilke en haar vriendinnen bewijzen dat er op dansen geen leeftijd staat

17 mei 2020 | 10u45 | Gepost door redactie
Hilke en haar vriendinnen bewijzen dat er op dansen geen leeftijd staat
Hilke Dehaes (23) uit Heverlee studeert normaal gezien straks af als klinisch psychologe. Ze is ook verzot op dansen. “Ik heb altijd veel gedanst, maar door mijn studies verwaterde dit een beetje”, steekt Hilke van wal. “Toch begon het na een tijdje weer te kriebelen. Ik ging toen op zoek naar een manier om dansen voor iedereen toegankelijk te maken. Want dansen is leuk en iedereen kan het. Dat bleek ook nu weer bij onze sessie aan Woonzorgcentrum De Wingerd”.
Het bericht Hilke en haar vriendinnen bewijzen dat er op dansen geen leeftijd staat verscheen eerst op Leuven Actueel.

Na een oproep van Danspunt  (Vlaams en Brussels steunpunt voor dans en beweging) werkte Hilke ‘Open Dansvloer’ uit: “Zoals de naam het al zegt, is iedereen hierbij welkom. Leeftijd is van geen belang en je moet zeker geen professioneel danser zijn. Na een korte opwarming mag iedereen vrij bewegen. Heel spontaan en zonder regels. En voor je het weet ben je aan het dansen!”

Hilke testte samen met Open Gym ‘Open Dansvloer’ uit onder de brug van de E314 in Wilsele. Daarna verhuisden de sessies naar de nieuwe sporthal aan de Stelplaats (een plek voor jongeren in de oude stelplaatsen van De Lijn). En toen stak corona stokken tussen de wielen. “De eerste 2 of 3 weken lagen we stil, maar dan ben ik gestart met livesessies vanuit de living”, vertelt Hilke. “Dat was eigenlijk op vraag van iemand die een paar keer was komen meedoen. Het leek me wel een leuk idee en zo is er nu elke donderdag een live danssessie via Facebook en Instagram. In het begin vroeg ik me af of ik wel respons zou krijgen, maar nu hoor ik dat mensen hier telkens weer van genieten. Natuurlijk geeft écht samen dansen meer energie, maar ik zoek naar manieren om toch interactie te creëren. Bijvoorbeeld via de chat. Zo blijft het geen eenrichtingsverkeer”.

Onlangs dansten Hilke en haar vriendinnen aan woonzorgcentrum De Wingerd: “Janosh van MIJNLEUVEN (het jongerenlabel van de jeugddienst) met wie ik al langer contact heb, had ons de vraag gesteld. Ik vond dat geweldig en zegde direct toe. Het opstellen van de playlist was niet zo eenvoudig, want dit is natuurlijk een heel andere generatie. Uiteindelijk kozen we o.a. voor The Pointer Sisters, ABBA en Willy Sommers, maar ook voor ‘Oya Léle’ van K3. Dat liedje kennen veel bewoners immers via hun kleinkinderen. We hadden ook een gemakkelijk dansje in elkaar gestoken, en dat sloeg aan. Heel veel mensen hebben naar ons gekeken, maar we zagen ook verschillende bewoners echt meedansen en onze bewegingen nadoen. Ondanks de afstand voelden we dat ze genoten hebben. Iemand riep dat we het supergoed gedaan hadden en een dame bleef na afloop superlang zwaaien. Van het personeel mogen we meteen terugkomen. Maar ook wij vinden dit zeker voor herhaling vatbaar!”

Door de coronamaatregelen had Hilke veel minder contact met haar vrienden: “Dat voelt heel raar, maar het had ook goede kanten. Over twee dagen is de deadline van mijn thesis. Door de lockdown was er veel minder afleiding en kon ik me beter concentreren. Ook het intens samenleven met het gezin was wel mooi. Mijn zus en ik zitten allebei op kot en we zien elkaar anders nooit voor zo’n lange periode. De voorbije maanden heb ik ook heel veel gewandeld in Heverleebos. Dat is hier vlakbij maar ik leer het bos nu pas echt goed kennen”.

Na haar studies wil Hilke ‘Open Dansvloer’ voortzetten. “Ik sta te popelen om verder te experimenteren. Tijdens de zomer zijn er vaak evenementen waar een open dansvloer perfect past, maar het blijft nu natuurlijk afwachten wat er mogelijk is. Ik droom ervan om ergens een vloer te hebben, waar er altijd gedanst kan worden. Een open plek waar het een komen en gaan is, met enkele vaste dansmomenten. Maar nu eerst mijn diploma halen”, besluit ze.

Het bericht Hilke en haar vriendinnen bewijzen dat er op dansen geen leeftijd staat verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over