"Het WK is er even, horeca en handel ons hele leven”

Luc Caubergh
WK
Luc Caubergh van New Versailles wikt en weegt als ondervoorzitter van Liefst Leuven de voor-en nadelen van het WK wielrennen voor de Leuvense handel. Hij aanziet het WK als een topevenement, eentje dat kan dienen als een opportuniteit om de uitdaging van de handel te bekijken. Hij hoopt op een groots wielerfeest, waarbij de handelaars niet hoeven te lijden onder de beperkingen rond mobiliteit.

“Kijk, laat ons heel duidelijk zijn: het naar Vlaanderen en specifiek naar Leuven halen van een WK Wielrennen is een prestatie op zich. Leuven en de hele regio gaat voor tientallen miljoenen mensen in de picture gebracht worden. Er worden getallen zoals 500.000 bezoekers die naar het WK en dus ook naar de stad komen, in de mond genomen. Tientallen vooraanstaande bedrijven nodigen hun aller beste klanten en/of zakenrelaties via hun VIP-ruimtes naar Leuven uit. Zo heb ik vernomen dat een niet nader te noemen bedrijf zijn klanten zelfs met een boot via de Vaartkom naar de stad zal brengen. Dit is allemaal top voor onze stad, hier kan je eigenlijk alleen maar op fier zijn”, zo begint Caubergh zijn analyse. 

“Anderzijds kijken we vanuit de handel, en dat mogen we toch wel zeker zonder te willen overkomen als criticasters, met veel onzekerheden en vraagtekens naar gans het gebeuren. Handelaars vrezen direct een negatieve impact op de omzet tijdens de WK-dagen. Tijdens het WK zal iedereen op een of andere manier met de impact op de mobiliteit in en rond Leuven geconfronteerd worden. Of dat nu met de auto of bus is. De hamvraag is of de vaste klanten tijdens het WK Leuven zullen aandoen”, vraagt Caubergh zich af. 

Net tijdens belangrijke modeweek 

“Na corona en rekening houdend dat deze week in het modeseizoen van enorm belang is, kunnen we die negatieve impact als kiespijn missen. Nu goed, na het WK gaan we dat door onder andere het weekend van de klant en de week van de Belgische mode trachten recht te zetten. In het najaar heeft Liefst Leuven nog tal van andere activiteiten opgezet opdat Leuven de place to be is om te komen winkelen. Hopelijk zullen de bezoekers en tv-kijkers na het WK ook nog eens terugkomen om onze stad op een rustiger moment te ontdekken en dan te shoppen”, meent Caubergh. 

Vandaag moeten we als handelaars natuurlijk onze deuren wijd openzetten in de hoop de bezoekers niet alleen voor de koers maar ook komen om te shoppen. Gaan al die wielerfanaten dat doen? Dat denk ik niet, maar er zullen altijd wel mensen zijn die van de tijd gebruik zullen maken om een winkel binnen te lopen. Ook al leent de ene handelszaak zich hier beter voor dan de andere. Dat is mijn mening natuurlijk en elke handelaar moet zijn rekening zelf maken”, vult Caubergh aan. 

Grote opportuniteit 

Hij hoopt dat de stad Leuven dit WK als een opportuniteit aanziet. “De stad Leuven spaart nu kosten noch moeite om van dit gebeuren een nooit gezien feest in Leuven te maken. Maar ik hoop dat ze na de koers en na corona ook naar de uitdagingen van de handel en de horeca kijkt. En niet alleen kijkt, maar ook actie onderneemt”, klinkt het.  

“Vandaag zien we dat er in kader van het WK compensaties voor de marktkramers en uitbaters van de kermis gedaan worden. Van een mogelijke compensatie van de hinder voor de handel, is er blijkbaar geen sprake. Vandaar dat we concrete antwoorden en acties op vragen die al geruime tijd op tafel liggen willen.  Het gaat dan onder andere over de aanpak van de leegstand specifiek in de Bondgenotenlaan, de verkeersvrije Bondgenotenlaan op zaterdag en de heraanleg van de Bondgenotenlaan. Ook het kijken naar een logische en tevens milieuvriendelijke mobiliteit, waarbij het voortschrijdend inzicht van het circulatieplan niet geschuwd wordt, hoort hierbij”, meent Caubergh. 

Hij vraagt dus dat er meer dan ooit de kaart van handel en horeca in Leuven getrokken wordt. “Een WK brengt volk naar de stad maar is een evenement van enkele dagen. Horeca en handel staan dag na dag garant voor niet te onderschatten werkgelegenheid en een levendig stadscentrum”, zo besluit Caubergh. 

Lees meer over