Herstellingswerken aan enkele beelden Leuvens stadhuis

gevel
Bij een controle van de gevel van het gotische stadshuis ontdekte de stad Leuven schade aan acht beelden die zich boven de dakgoot bevinden. Zo was het hoofd van het beeld ‘koning’ losgekomen en vertoonden andere beelden barsten. De schade wordt op dit moment grondig hersteld.

Het Leuvense stadhuis, parel van de gotiek én icoon van de stad, kent een lange bouwgeschiedenis. De bouw nam maar liefst dertig jaar in beslag, van 1439 tot 1469. Eind vijftiende eeuw waren de kraagstenen onder de nissen al versierd met taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament. Maar er stonden nog geen beelden in de nissen. Die werden pas tussen 1841 en 1880 geplaatst. 

“Elk beeld is met een stalen haak aan de gevel vastgemaakt. Door het roesten van deze verankeringshaken ontstonden er barsten in de sculpturen en kwamen enkele delen los. Dit gebeurde bij vier standbeelden: ‘koning’ en ‘kleine profeet’ (zijde Naamsestraat) en ‘Jezus, Ecce Homo’ en ‘oude man’ (zijde politiecommissariaat). De losgekomen delen zijn uit veiligheidsoverwegingen weggenomen en liggen nu op de zolder van het stadhuis, in afwachting van herstelling. Het beeld ‘koning’ vertoont de meeste schade en is daarom voorlopig verankerd met een spanband”, legt schepen Dirk Vansina uit.

Nog vier andere beelden vertonen enkele scheuren maar zijn voorlopig stabiel. Eén hiervan is wel extra beveiligd met een spanband. Tijdens de inspectie werd ook vastgesteld dat de gevel achter een achttal andere beelden gebarsten is,  door het roesten van de ankers.

Schepen van restauraties Dirk Vansina: “De herstelling van deze barsten is geen eenvoudige klus omdat de beelden zo moeilijk bereikbaar zijn en volledig weggenomen moeten worden om de verroeste ankers te kunnen vervangen door nieuwe in inox. De beelden worden nu terug stevig in elkaar gezet en voorzichtig bijgewerkt waar nodig.”

Een grondige herstelling  zal plaatsvinden in het kader van de herbestemming van het stadhuis tegen 2027, wanneer het volledige gebouw in stelling zal staan. Voorlopig zal de schade op zijn minst jaarlijks opnieuw geïnspecteerd moeten worden.

Lees meer over