Heropening horeca verliep vlot en veilig

Foto Oude Markt
Afgelopen zaterdag mocht de horeca zijn terrassen weer openen. De ideale gelegenheid om een frisse pint te pakken in je favoriete café of je lievelingsgerecht te bestellen op restaurant. Maar is alles veilig en vlot verlopen? We vragen meer uitleg aan Erik De Rop, voorzitter van de vzw Oude Markt.

Hoe is het afgelopen weekend verlopen? 

"Het weekend is zeer goed verlopen, we hebben nauwelijks problemen gehad. Alle klanten waren heel meegaand en er zijn geen incidenten geweest. Hoewel het wel heel druk was, heeft iedereen zijn best gedaan om zich aan de maatregelen te houden. Je kan op voorhand altijd hopen dat alles goed verloopt, maar alles ging effectief heel vlot."

Wat vind je ervan dat plexiglas niet telt als 1,5 meter afstand?

"De plexischermen, waar de discussie over gaat, zijn noodzakelijk in deze tijden. Ze zijn op sommige locaties echt nodig om veiligheid te garanderen en de capaciteit te optimaliseren. We moeten plexischermen niet gebruiken om mensen heel dicht bij elkaar te zetten. Als we hier en daar 1,5 meter kunnen vervangen door 1 meter met plexischermen zouden we meer ademruimte kunnen bieden in de algemene organisatie van een terras. Op deze manier kunnen er meer tafels gezet worden en kan het verhaal haalbaar blijven."      

Sluiten om 22 uur, vind je dat een goede maatregel of is het te vroeg?

"Ik heb hier begrip voor, maar ik vind het zelf wel iets te vroeg. Op openbaar terrein is het toegelaten om met 10 personen rond te lopen en op café met 4 personen. Hierdoor komt er een kloof tussen 22 uur en middernacht, dus het zou beter zijn als dit op elkaar aansluit. Dan zouden mensen minder de neiging hebben om te blijven hangen of nog naar een park te gaan. Ook voor restaurants is 22 uur te vroeg om te sluiten, omdat ze net geen 2 services kunnen draaien. De eerste service loopt ongeveer van 18 uur tot 20.30 uur, maar dan wordt het moeilijk om op die korte tijd nog een nieuwe service te beginnen. Mensen moeten nog steeds kunnen genieten en op hun gemak kunnen eten. Uit veiligheid en gemak lijkt het mij niet slecht om het sluitingsuur te verschuiven naar 23 uur. Hopelijk in latere fases naar middernacht of later."  

Heerst er angst om opnieuw te moeten sluiten?

"Natuurlijk is die angst altijd aanwezig in het achterhoofd. Je weet nooit hoe de cijfers verder evolueren en wanneer het weer de foute kant uitgaat. De vaccinaties beginnen wel vooruit te gaan en het weer wordt beter in deze periode van het jaar, waardoor ik wel positief ingesteld ben. Ik denk ook dat de maatschappelijke druk om niet meer te sluiten enorm hoog is en dat de kans hierdoor heel klein is. Ik ga er vanuit dat we dit niet meer moeten meemaken."

Tekst: Zoë Van Rengen

Lees meer over