Herman Brusselmans komt naar boekenfestival Druk in Leuven

Brusselmans
Liefhebbers van het betere boek houden maar beter vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 april vrij, want dan staat de tweede editie van Druk in Leuven gepland. Het programma voert langs alle boekhandels en literaire hotspots van de universiteitsstad, waardoor jong en oud hun favoriete auteurs kunnen ontmoeten, en nieuwe leesinspiratie kunnen opdoen.

“Druk in Leuven heeft zijn naam niet gestolen”, weet schepen van Cultuur Bert Cornillie (Vooruit). “Want met meer dan 100 activiteiten wordt het een druk weekend, met hopelijk niet te veel keuzestress voor de bezoekers. Op vrijdag vormt de Schouwburg het decor voor de feestelijke aftrap met een literaire roast van Herman Brusselmans, waar het enfant terrible van de Vlaamse letteren het vuur aan de schenen gelegd krijgt door enkele goedgekozen collega’s. Nog in die iconische zaal zwaaien we op zaterdagavond Mustafa Kör uit als Dichter des Vaderlands met een poëtische en muzikale voorstelling.”

Mustafa Kor

Voor kinderen en hun ouders is OPEK dan weer the place to be, met tal van boekvoorstellingen, voorleesmomenten en workshops. Blikvanger is de avant-première van de nieuwe Vos en Haas-verfilming in aanwezigheid van Sylvia Vanden Heede. Maar ook fans van Leo Timmers, Gerda Dendooven en Joke van Leeuwen moeten zeker langsgaan aan de Vaartkom.

Van Shibli tot Knops

​Lezers van strips en graphic novels halen hun hart op in Bib Tweebronnen, waar onder meer het Stripgidssalon en een expo rond Ward Zwart plaatsvindt, terwijl kunstliefhebbers terechtkunnen in Cas-co voor een inspirerend programma op het snijvlak van beeldende kunst en literatuur. Rinus Van de Velde wordt er live geïnterviewd over zijn boekenkast, net als Hugo Matthysen die aan dit Boekenkamer-concept deelneemt in het Radiohuis.

StripgidssalonRinus

“Daarnaast nodigt Druk in Leuven de schrijvende stemmen uit die vandaag verlichting brengen”, zegt curator en cultuurjournalist Katrien Steyaert. “En dat bedoel ik in de verhelderende én de troostende zin van het woord.”

De veelbesproken Palestijnse auteur Adania Shibli gaat in gesprek met haar Nederlandse collega Niña Weijers, waarna Tom Lanoye, Amir Bachrouri en Yousra Benfquih vertellen over hoe zij als schrijvers stemmen en vooruitblikken op de verkiezingen. Psychiater Uus Knops zoekt samen met romanciers Rik Van Puymbroeck en Alma Mathijsen naar veerkracht, terwijl Uwe Porters en Anouck Meier het midden vinden tussen moeder en vrouw zijn. Joost De Vries stelt zijn veelgeprezen nieuwe roman voor, en Bart Moeyaert gunt ons de première van zijn langverwachte bijdrage aan de Privé-domeinreeks.

Gedragen door Leuvense boekhandels en KU Leuven

Druk in Leuven slaat ook de brug tussen cultuur en handel. "Extra leuk is het enthousiasme van onze Leuvense boekhandelaars, drijvende krachten achter het festival, die in een feestelijke setting de liefde voor lezen zullen aanwakkeren. Door de verschillende events over de stad te verspreiden, is het boekenfestival een ideale gelegenheid om ook van de troeven van de Leuvense handel en horeca te komen genieten. Dat is een wisselwerking die gesmaakt wordt", weet schepen van Handel Johan Geleyns (CD&V).

Het festival kan uiteraard rekenen op de steun van KU Leuven. "Als universiteit is KU Leuven tegelijk een grote groep van schrijvers en lezers. Daarom heeft KU Leuven van meet af zijn schouders gezet onder dit initiatief. Boeken zijn uit deze stad niet weg te denken. In bibliotheken, archieven, studentenkamers en onderzoeksomgevingen vormen ze de voortdurende bron voor oude en nieuwe kennis”, aldus professor Bart Raymaekers, adviseur Kunst, Cultuur en Erfgoed van de KU Leuven.

Juryprijs

​Het festival kent voor het eerst in Vlaanderen een juryprijs in het young adult-genre toe. De beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman, gepubliceerd in de voorbije twee jaar, maakt kans op een geldprijs van 5.000 euro. Auteur en KVS-baas Michaël De Cock is een van de juryleden.

De prijs, in samenwerking met Standaard Boekhandel, wordt op zaterdagnamiddag uitgereikt, waarna een interview volgt met bestsellerauteur Chloé Gong, live vanuit New York.

Lees meer over