Herdenking V-dag: alternatief programma

7 mei 2020 | 17u35 | Gepost door redactie
Herdenking V-dag: alternatief programma
Morgen, 8 mei, herdenken we V-dag, het einde van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden. Zonder traditionele plechtigheid, maar wel met een beiaardconcert vanuit de universiteitsbibliotheek.
Het bericht Herdenking V-dag: alternatief programma verscheen eerst op Leuven Actueel.

Bloemenhulde
De traditionele hulde en bloemenneerlegging bij het herdenkingsmonument op het Martelarenplein verloopt dit jaar anders. Stadsmedewerkers zullen de kransen van de stad Leuven, de KU Leuven en de vaderlandslievende verenigingen neerleggen. Zonder optocht, maar zeker met dezelfde eerbiedwaardigheid als anders.

‘We zijn de oud-strijders, de gesneuvelden en de verzetslieden zeker niet vergeten’, legt schepen Dirk Vansina uit. ‘We willen deze herdenking van V-dag niet onopgemerkt laten voorbijgaan en hulde brengen aan de helden van toen. Daarom hebben we een alternatief programma uitgewerkt’.

Beiaardconcert
Tussen 19.45 en 20 uur zullen de klokken van de Sint-Pieterskerk ter herdenking luiden. Het Vredesconcert in de Sint-Pieterskerk wordt vervangen door een beiaardconcert vanuit de Universiteitsbibliotheek. Universiteitsbeiaardier Luc Rombouts kruipt achter zijn instrument om nummers te spelen die hoop uitdrukken. Leuvenaars kunnen dit beluisteren vanuit hun kot via https://www.youtube.com/user/zingendbrons?utm_source=rss&utm_medium=rss.

‘Het concert wordt een ode aan de menselijke veerkracht, aan de vriendschap en solidariteit, aan de hoop op een betere toekomst. ‘We zullen doorgaan’ en ‘We’ll meet again’ zijn mijn persoonlijke toppers en worden sowieso gespeeld’, zegt Dirk Vansina.

De Leuvenaars mochten verzoeknummers kiezen via een Facebook poll. ‘Ode an die Freude’ en ‘Bella Ciao’, ‘You’ve got a friend in me’, ‘Land of Hope and Glory’ en ‘Chariots of Fire’ werden het meest gekozen en staan morgenavond alvast op de playlist.

Het bericht Herdenking V-dag: alternatief programma verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over