Heeft de stadskas coronajaar 2020 doorstaan? “Met de focus op de kers hoopt men dat we de lelijke taart niet zien"

12 April 2021 | 18u50 | Gepost door passepartoutle…
Stadskantoor Station Leuven
Eind april legt het Leuvense stadsbestuur de rekening voor aan de gemeenteraad. Volgens schepen van Financiën Carl Devlies (CD&V) staat de stad Leuven er ondanks de coronacrisis goed voor maar oppositiepartij N-VA zet toch enkele vraagtekens bij die stelling.

De Leuvense stadsrekening heeft coronajaar 2020 afgesloten met een positief resultaat: 22,1 miljoen euro in de exploitatie en 11,2 miljoen euro voor het geconsolideerd budgettair resultaat. Allemaal nogal technisch maar meer concreet stond er eind 2020 10,5 miljoen euro op de stadsrekening en na alle afrekeningen is er nog 17,6 miljoen euro beschikbaar om te besteden in de komende jaren. Conclusie: de stad Leuven staat er volgens schepen va Financiën Carl Devlies financieel goed voor, ondanks het feit dat de coronacrisis weegt op de budgetten van de gemeenten. “2020 was een sterk investeringsjaar met een totaal geïnvesteerd netto bedrag van 59,5 miljoen euro. Blikvangers waren de investeringstoelagen aan Zorg Leuven voor onder meer kinderdagverblijf DoRemy en het Booghuys. Ook de aankoop van de terreinen in de Brusselsestraat voor de toekomstige Podiumkunstenzaal en een belangrijke fase in de restauratie van de Abdij van Park staan op het lijstje van belangrijke investeringen. Verder hebben we ook de stabiliteitsrestauratie van Sint-Jacob, de fietstunnel onder de Tiensesteenweg en de heraanleg van de Mechelsestraat gehad als belangrijke investeringen.” Dat alles brengt de investeringsschuld op 113,2 miljoen euro, of ook: 1.109 euro per inwoner. Geen slecht resultaat want tien jaar geleden was er nog sprake van 183,6 miljoen euro investeringsschuld.

Samen met de rekening wordt eind april ook de vierde wijziging van het meerjarenbudget 2020-2025 aan de gemeenteraad voorgelegd. In deze budgetaanpassing worden de belangrijkste investeringsprojecten voor de volgende jaren behouden maar er worden ook heel wat wijzigingen doorgevoerd naar aanleiding van de relanceplannen om de coronacrisis het hoofd te bieden. Welke invloed de wijzigingen concreet zullen hebben op de stadsfinanciën is nog niet helemaal duidelijk maar volgens Carl Devlies blijft het evenwicht op lange termijn bewaard. “En dat zonder de personenbelastingen te verhogen”, klinkt het.

Oppositiepartij N-VA stelt daar enkele vragen bij. “Het stadsbestuur heeft eerst het stedelijke gedeelte van de onroerende voorheffing verhoogd met 5 miljoen euro. En toch hebben ze vorig jaar alles samengeteld 37 miljoen euro meer uitgaven dan inkomsten. Om die belastingverhoging te rechtvaardigen, beloofde het bestuur investeringen maar men doet er voor 40 miljoen euro minder dan beloofd. We hebben ook vragen bij de investeringen. Waarom bespaart men 10 miljoen euro op de Parkschool, een school voor bijzonder onderwijs waar kinderen in containers uit 1993 les moeten volgen? En wat ben je als horecabaas met ‘mentale ondersteuning’ van het stadsbestuur als datzelfde stadsbestuur je 10% extra onroerende voorheffing op je horecapand laat betalen en koppig de promotaks blijft opleggen?”

Gemeenteraadslid Pieterjan Vangerven merkt ook op dat het stadsbestuur enkel de positieve resultaten uitlicht in de communicatie over de stadsrekening. “Het stadsbestuur spreekt van 22.2 miljoen euro exploitatieresultaat. Zonder de verhoging van de onroerende voorheffing zou dat met 10% of bijna 2 miljoen euro gedaald zijn in vergelijking met vorig jaar. Ook de 11 miljoen euro gecumuleerd resultaat verdient enige nuance. Dat cijfer is de som van het negatieve resultaat van het afgelopen jaar opgeteld bij de resultaten van de voorgaande jaren met daarin alle bedragen die het stadsbestuur leende. Door te focussen op de kersen hoopt de meerderheid dat we vergeten dat de taart er niet zo smakelijk uitziet. Overigens, het meest opmerkelijke is dat de inkomsten via ANPR-camera’s begroot werd op 8 miljoen euro. Wel, er is slechts 2,1 miljoen euro effectief geïnd. Toch een groot gat tussen de verwachtingen en de realiteit.”

Lees meer over