HAL 5 en Sociale Woningen Donkerstraat winnen Architectuurprijs Leuven 2019

27 oktober 2019 | 17u06 | Gepost door redactie
HAL 5 en Sociale Woningen Donkerstraat winnen Architectuurprijs Leuven 2019
HAL 5 van vzw Hal 5 en de Sociale Woningen Donkerstraat van a33 architecten zijn de winnaars van de Architectuurprijs Leuven 2019.
Het bericht HAL 5 en Sociale Woningen Donkerstraat winnen Architectuurprijs Leuven 2019 verscheen eerst op Leuven Actueel.

Met het doel de meest relevante hedendaagse architectuur, die de stad mee vorm geeft, een podium te geven, brengt het stadsbestuur van Leuven sinds 1998 de Architectuurprijs vierjaarlijks uit. “Ons toekomstig erfgoed verdient evenveel aandacht als ons historisch erfgoed. Daarom streven we naar kwaliteitsvolle hedendaagse architectuur. Om het belang hiervan te onderstrepen en iedereen die zich hiervoor inspant de juiste erkenning te geven, is de architectuurprijs onontbeerlijk”, stelt schepen Carl Devlies.

Niet één, maar twee jury’s, een vakjury en een publieksjury, loofden elk een prijs uit (zonder geldwaarde) voor één gebouw. De publieksjury bestond uit het publiek in de zaal, dat kon stemmen op vijf finalisten. Met veel animo stelden laatstejaarsleerlingen van Leuvense middelbare scholen elk een finalistproject voor. Hun gefilmde presentaties, telkens afgerond met een interview met de aanwezige architecten, onderstreepten de sterke betrokkenheid van de jeugd met de huidige architecturale ontwikkeling in Leuven.

Alle 24 genomineerde projecten zijn nog tot 3 november te bekijken in de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven.

Prijs van de vakjury voor HAL 5

De vakjury bestond uit Hilde Heynen (professor KULeuven), An Fonteyne, ir. architect partner noAarchitecten, professor ETH Zurich, Wiet Vandaele, architect, stedenbouwkundige dienst ruimtelijk en duurzaamheidsbeleid stad Leuven, later vervangen door Veronique Charlier, directeur Ruimtelijke Ontwikkeling stad Leuven).

De jury boog zich over een korf van 64 ingezonden bouwprojecten van de jaren 2015-2019 op het grondgebied Leuven. Hieruit koos zij uiteindelijk 24 gerealiseerde architectuurprojecten, waarvan er vijf finalisten geselecteerd werden voor de Architectuurprijs Leuven 2019.

Laureaat HAL 5

Architect: kerngroep van de vzw Hal 5 / Opdrachtgever: vzw Hal 5

De jury heeft zich in haar oordeel vooral laten leiden door de vraag welk project het meest voorbeeldig is om de stedelijke opgaven van de toekomst aan te pakken. “HAL 5 overtuigt als een bijzonder intelligente reeks van ingrepen die voluit inzetten op de meerwaarde van een monument voor de kwaliteit van het stedelijk leven. De ingrepen hebben ervoor gezorgd dat HAL 5 geen pathologisch monument is geworden, met een negatieve impact op zijn omgeving, maar juist het kloppende hart van een stadswijk. Met HAL 5 vervagen de grenzen tussen architect, bouwheer en bouwer. Architectuur wordt een gezamenlijke opgave waarbij tal van beperkingen moeten rijmen met de vraag naar ruimte om stad te maken. De aanpak van HAL 5 blinkt uit in termen van participatie, recyclage en flexibiliteit – allemaal kwaliteiten die onmisbaar zijn voor een duurzame architectuur, ook al is dat dan in dit geval met een invulling die niet “blijvend” is. Hun ingrepen zorgen er wel voor dat de monumentale eigenschappen van HAL 5 blijvend geactiveerd worden, en juist daarin ligt de duurzaamheid van deze ingrepen”, aldus de vakjury.

Publieksprijs voor Sociale Woningen Donkerstraat

Ook het publiek kon stemmen op de vijf finalisten, vooraf gepresenteerd door laatstejaarsleerlingen van Leuvense middelbare scholen: het Heilig-Hartinstituut, Koninklijk Atheneum De Ring, het Sint-Pietercollege, het Sint-Albertuscollege en Steinerschool De Zonnewijzer.

Laureaat Sociale Woningen Donkerstraat

Architect: a33 architecten / Opdrachtgever: Dijledal

Voorgesteld door leerlingen van het Koninklijk Atheneum De Ring

“Het project ‘Sociale woningen Donkerstraat’ munt uit omwille van de aandacht die is uitgegaan naar de uitwerking van de gemeenschappelijke ruimte waarmee het thuiskomen op deze plek een eigen identiteit en beleveniswaarde krijgt”, volgens de publieksjury.

Finalisten

“De vijf in schaal en vorm heel uiteenlopende finalisten spelen toch allen op bijzondere wijze in op stedelijkheid, ruimtelijkheid, esthetiek en functionaliteit”, zo stelt de vakjury. “Tekenend is ook dat in alle ontwerpen een bestaand gebouw of een bestaand landschap centraal staan. Architectuurkwaliteit bewijst zich hier dus vooral in het nauwkeurig doorgronden van de context om vervolgens op een gevoelige en een intelligente manier met deze randvoorwaarden om te gaan.”

Op basis van dit criterium heeft de vakjury de vijf finalisten geselecteerd:

het hoofdkantoor Cera (van Robbrecht & Daem architecten i.s.m. ar-te en Studio Roma)

HAL 5 (van de kerngroep van vzw Hal 5)

Het hoogzaal voor de Contius orgel (van 360 architecten)

het Scoutsgebouw Boven-Lo (van rob mols Architecten / projectarchitect Bert Ruelens)

en tenslotte de Sociale woningen Donkerstraat (van a33 architecten)

Activiteiten rond de architectuurprijs

Tentoonstelling Architectuurprijs | nog tot 3 november

Aan de hand van foto’s, plannen en tekst biedt Stad en Architectuur een mooi overzicht alle 24 genomineerde architectuurprojecten.

waar: Universiteitsbibliotheek KU Leuven, Ladeuzeplein 21, Leuven

toegang gratis – openingstijden: ma-do 9-20 uur / vr 9-19 uur / za-zo 10-17 uur

Publicatie ‘Hedendaagse Architectuur in Leuven’

Vijfde editie van de publicatie ‘Hedendaagse Architectuur in Leuven’. Projectfiches en artikels tonen de genomineerde projecten en kaderen ze in een bredere maatschappelijke en stedelijke context.

Redactieraad: Caroline Voet, Els Vervloesem, Robert-Jan de Kort, Guido Geenen

Prijs: gratis

Waar te verkrijgen? De publicatie geldt tevens als catalogus van de tentoonstelling en is in de Universiteitsbibliotheek (Mgr. Ladeuzeplein) te verkrijgen. Andere afhaalpunten: Vizit Leuven, Naamsestraat 1, Leuven / 30CC, onthaal & ticketing, gebouw Tweebronnen, Rijschoolstraat 4, Leuven / M – Museum Leuven, L. Vanderkelenstraat 28 / kantoor Stad en Architectuur vzw, Rijschoolstraat 4, Leuven

 

Foto’s: HAL 5: foto van vzw Hal 5 / Sociale Woningen Donkerstraat: foto van a33 architecten

Het bericht HAL 5 en Sociale Woningen Donkerstraat winnen Architectuurprijs Leuven 2019 verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over