Gunter Hauspie over zijn boek ‘Leuven Wielerstad’: “Leuven was een stad van pioniers""

18 september 2021 | 10u56 | Gepost door passepartoutle…
Reinhart Croon en Gunter Hauspie schreven een boek over wielrennen in Leuven.
WK
Het WK Wielrennen begint dit weekend met de tijdritten maar het peloton zal Leuven pas midden volgende week bereiken voor de wedstrijden op de weg. Mooi moment om Gunter Hauspie op te zoeken die het WK in zijn thuisstad verwelkomt met het boek ‘Leuven Wielerstad. In het wiel van het WK 2021’. “Er zijn meer dan genoeg mooie wielerverhalen te vertellen met Leuven als rode draad”, aldus Hauspie.

Tekst: Bart Mertens/Foto: Bart Mertens

Gunter Hauspie over zevenvoudig wereldkampioen Jef Scherens:

“Jef was een bijzonder renner. Hij fietste zeven wereldtitels bij elkaar en als de Tweede Wereldoorlog niet was uitgebroken dan waren het er wellicht nog meer geweest. Jef ‘Poeske’ Scherens was ook een echt figuur. Zo speelde hij geregeld accordeon om zijn supporters te entertainen. Een ander opmerkelijk feit was zijn passie voor snelle sportwagens en vliegtuigen. Jef had zelfs een eigen vliegtuig. Op een dag vloog hij boven de wielerpiste in Heverlee en gooide een horloge van het merk Pontiac naar beneden. Daar stond sponsor Pontiac klaar om het uurwerk op te rapen en om het publiek te bewijzen dat het nog zou tikken, ondanks de val uit het vliegtuig van Jef Scherens. En het werkte nog…Voor dat soort stunts was Jef altijd wel te vinden en dat leverde hem de reputatie van durfal op naast zijn status als groot wielerkampioen. Je zou kunnen zeggen dat Jef ‘Poeske’ Scherens naast wereldtitels ook boetes verzamelde want hij nam het niet altijd zo nauw met de regels in de luchtvaart.”

Gunter Hauspie over de pioniersrol van Leuven in het wielrennen:

“De allereerste Belgisch kampioen ooit was een Leuvenaar, om slechts één voorbeeld te geven. En misschien nog straffer: een Leuvense cafébaas won ooit de Vuelta, ondanks het feit dat hij de laatste rit moest afwerken met een gebroken hand na een val van een marmeren trap in het hotel. Toch mooie prestaties. Dat maakt het boek net zo leuk: je hoeft geen wielerfanaat te zijn om te genieten van al die mooie verhalen uit 140 jaar wielergeschiedenis. En de prachtige tekeningen van Reinhart Croon maken het lezen extra leuk. Op het einde van de 19e eeuw speelde Leuven een cruciale rol in de doorbraak van de fiets in ons land maar ook in de ontwikkeling van het wielrennen. Zo stond de eerste echte fietsenfabriek ook in Leuven en eigenaar Joseph Delin kwam snel met innovaties uit Engeland. Ik denk bijvoorbeeld aan de fiets met twee gelijke wielen die veel veiliger was in vergelijking met de hoge bi die een groot en een klein wiel had.”

Gunter Hauspie over de kansen van de Belgen op 26 september:

“De Belgen hebben een voordeel omdat ze het parcours goed kennen maar ik heb ook al enkele buitenlandse toppers zien trainen op de Leuvense hellingen. Onze jongens zullen goed in het oog worden gehouden en ze gaan geen vrije baan krijgen om te ontsnappen uit het peloton. Wout Van Aert lijkt mij de te kloppen man als je me één naam vraagt maar ik zou de zege ook zeker gunnen aan thuisrijder Jasper Stuyven. Hoe mooi zou dat niet zijn: de regenboogtrui in Leuven houden? Bijzonder mooi en dan weet ik meteen weer wat te schrijven (lacht).”

Het boek ‘Leuven Wielerstad. In het wiel van het WK 2021’ is te koop in de betere boekhandel en kost 22 euro. Meer info: www.leuvenwielerstad.be

Lees meer over