Grote veranderingen voor huisartsenwachtpost Leuven

25 juni 2021 | 13u58 | Gepost door casperstouthuy…
Directie Heilig Hart Leuven bij eerste steenlegging nieuwe huisartsenwachtpost
Onder grote belangstelling werd op 25 juli de eerste steen gelegd van de nieuwe huisartsenwachtpost op de site van het Heilig Hart ziekenhuis in Leuven. De huidige wachtpost in de Justus Lipsiusstraat was aan een hoognodige uitbreiding toe en daarom is er gekozen voor de constructie van een nieuw gebouw aan het ziekenhuis. “De bouw van de wachtpost is een mijlpaal voor de geïntegreerde zorg en dat komt de patiënt alleen maar ten goede.”

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Als ware hij een volleerde bouwvakker drukte de verantwoordelijke van de wachtpost dokter Thierry Op de Beeck, bijgestaan door de hoofdgeneesheer van het Heilig Hart dokter Peter Reynaert, de eerste steen van de nieuwe wachtpost in de mortel. Eind 2020 werden enkele oude gebouwen op de terreinen van het ziekenhuis aan de Naamsestraat afgebroken en nu kan er begonnen worden aan de effectieve opbouw.

Samenwerking tussen de zorgniveau’s

De huisartsenwachtpost vangt patiënten op die in het weekend of tijdens feestdagen dringen een huisarts nodig hebben. Door de wachtpost te verplaatsen van de Justus Lipsiusstraat naar de terreinen van het ziekenhuis in de Naamsestraat kunnen patiënten veel vlotter geholpen worden. “Ik ben ervan overtuigd dat de eerstelijnszorg, zoals huisartsen en vroedvrouwen, in de toekomst nauwer gaan samenwerken met ziekenhuizen die instaan voor de tweedelijnszorg”, verklaart hoofdgeneesheer Reynaert. “Zo kunnen mensen met klachten snel doorverwezen worden, indien ze spoedeisende hulp nodig hebben. Wanneer patiënten na consultatie een specialist nodig hebben, kunnen we ze eenvoudig en snel doorsturen naar het UZ Gasthuisberg. Deze samenwerking tussen de verschillende niveaus van de zorg wordt ook sterk aangemoedigd door de overheid.”

Toekomstmuziek

Dokter Op de Beeck, de verantwoordelijke van de wachtpost, is enthousiast over zijn nieuwe werkplek: “De nieuwe huisartsenwachtpost is niet alleen efficiënter, maar ook veiliger. We kunnen meer patiënten opvangen en we hebben beter materiaal ter beschikking. Eenmaal de wachtpost opgestart is zullen hier overdag minstens drie artsen aanwezig zijn, terwijl er nog eens minstens drie dokters patiënten thuis gaan bezoeken. In de toekomst zouden we onze diensten ook graag aanbieden tijdens de werkweek, maar daarvoor moeten we nog wat onderhandelen met de overheid.”

Duurzame bouwprojecten

Het kostenplaatje voor de nieuwe wachtpost en de noodzakelijke verbouwingen aan de spoeddienst komt neer op 3,3 miljoen euro. Als alles volgens plan verloopt, kan de wachtpost in de zomer van 2022 in gebruik genomen worden. Tegelijkertijd bouwt het regionaal ziekenhuis Heilig Hart ook aan een nieuwe polikliniek. De voorbereidende werken zijn bezig en opbouw is gepland voor midden augustus. Beide bouwprojecten dragen de waarden duurzaamheid en ecologie hoog in het vaandel. Zo wordt er onder meer gebruikgemaakt van ledverlichting, een energierecupererend ventilatiesysteem en infiltratiekratten om water op te vangen.

Voor meer info over de bouwwerken klik hier.

Lees meer over