Grootse plannen voor het centrum van Heverlee

30 november 2021 | 12u33 | Gepost door annpeeters
masterplan

Het woongebied tussen de Naamsesteenweg, de spoorweg, de Kardinaal Mercierlaan en de parking van OHL en de tennisterreinen van TC Stade Leuven zal er binnen enkele jaren compleet anders uitzien. De stad heeft grootse plannen met het centrum van Heverlee. 

Een ontwerpteam werkte samen met bewoners en stakeholders een toekomstvisie uit voor de volledige woonkern van Heverlee. Het zijn masterplannen voor de buurt rond het deelgemeentehuis en voor de site van de parking van OHL en TC Stade Leuven. De visie op de site bevat de elementen die nodig zijn om al deze plekken met elkaar te verbinden.

De ontwerpers zien de woonkern als ‘bovenbalkon’, een nieuw ‘tussenbordes’ in het talud als landschappelijke overgang en scharnierpunt aan de Kardinaal Mercierlaan, en de OHL-site als ‘benedensas’.

De ruimte rond de kerk en het deelgemeentehuis wordt een ontmoetingsplek met openbare functies en horeca. Het centrum moet dynamischer worden. Het deelgemeentehuis krijgt een nieuwe invulling als ontmoetingscentrum. Het is nog niet duidelijk of het gerenoveerd wordt of het vervangen wordt door een nieuwbouw. Voor het deelgemeentehuis wordt een gedeelte onthard en vergroend. 

OHL-site en TC Stade Leuven

Het ambitieuze masterplan voor de site van voetbalclub OHL wil maximaal inzetten op het verwijderen van de aanwezige verharding en het teruggeven van de ruimte aan de Dijlevallei. Er komt een sportpark aan de Dijle die zichtbaar naar het Arenbergpark loopt. Tennis- en paddelterreinen worden gegroepeerd, waardoor de overgebleven ruimte vergroend wordt. 

Er komt een nieuwe brug die het sportkot met het centrum van Heverlee zal verbinden. 

Ook het parkeerbeleid in het centrum van Heverlee wordt herbekeken.

Foto: Ontwerpbeelden: WIT architecten bv-bvba Leuven

Lees meer over