GP Jef Scherens – Rondom Leuven als inspiratiebron voor nakende WK

12 augustus 2021 | 11u27 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
De startlijst van 53ste GP Jef Scherens-Rondom Leuven raakt stilaan gevuld
Zondag wordt de GP Jef Scherens – Rondom Leuven gereden. Deze wielerwedstrijd inspireerde de organisatoren van het WK wielrennen dat binnenkort in onze contreien wordt gereden.

Het parcours van de GP Jef Scherens – Rondom Leuven bestaat al jaren en inspireerde de organisatoren van het WK wielrennen, dat volgende maand in Vlaanderen neerstrijkt en waarvan de wegwedstrijden in Leuven finishen. De ‘lokale lus’ van het WK-parcours, die de elite mannen in de slotfase van de strijd om de regenboogtrui op 26 september een paar keer zullen rijden, is zo goed als identiek aan het circuit dat de renners komende zondag zullen afleggen. Wielerfans krijgen dus al een zeer goed beeld van hoe de WK-finale er echt uitziet. De GP ‘Poeske’ Scherens doet de bijna 15 km lange lus 13 keer, wat een totale afstand van 190 km oplevert.

Het startschot weerklinkt zondag om 10u15 op de Grote Markt van Leuven, de finish op de Bondgenotenlaan wordt rond 14u45 verwacht. Het pittige stadscircuit in Leuven biedt heel wat kansen voor vluchters, want in elke ronde krijgen de renners drie hellingen voor de wielen geschoven: de Keizersberg (300 meter aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6%), de Wijnpersstraat (300 meter - 8,3%) en de Sint-Antoniusberg (200 meter - 5,5%). Al valt een spurt met een grotere elitegroep op de Bondgenotenlaan ook niet uit te sluiten.

Bij de vorige editie – in 2019, want vorig jaar kon de koers wegens de coronapandemie niet doorgaan – trok Niccolò Bonifazio aan het langste eind in een massasprint. De 27-jarige Italiaan van Team TotalEnergies staat zondag opnieuw aan de start in Leuven en is dus kandidaat om zichzelf op te volgen op de erelijst van de GP Jef Scherens.

Bonifazio zal dan wel moeten afrekenen met onder meer Tim Merlier. De voormalige Belgische kampioen heeft zich dit jaar ontpopt tot een wereldspurter met ritzeges in Giro en Tour. Daarnaast was de kopman van Alpecin-Fenix – dat in Leuven onder andere ook Dries De Bondt en Roy Jans in stelling brengt –  ook de beste in de Bredene Koksijde Classic, de Ronde van Limburg, de Euro Shop Elfstedenronde, Le Samyn en de GP Monseré. Die twee laatstgenoemde wedstrijden maken net als de GP Jef Scherens – Rondom Leuven deel uit van de Bingoal Cycling Cup, het Belgische regelmatigheidscriterium waarin Merlier aan de leiding staat.

Andere snelle mannen om naar uit te kijken zondag zijn onder andere Baptiste Planckaert (Intermarché Wanty Gobert) en de Fransen Nacer Bouhanni (Arkea-Samsic) en Bryan Cocquard (B&B Hotels p/b KTM). Renners met kruit in de benen die weleens het verschil zouden kunnen maken op de hellingen: Aimé De Gendt (Intermarché Wanty Gobert), oud-winnaar Bert De Backer (B&B Hotels p/b KTM), man in vorm Thibau Nys (Baloise Trek Lions), ... Nys won recent twee ritten in de Ronde van Namen en twee massasprints in de Ronde van Vlaams-Brabant.

De GP Jef Scherens – Rondom Leuven is zondag live te volgen op Sporza en Eurosport. Voor de tv-kijkers is het de ideale gelegenheid om het finalecircuit van het WK-parcours in detail te ontdekken!

Meer info en deelnemerslijst op www.gpleuven.be.

Lees meer over