Google eert Isala Van Diest

25 november 2021 | 13u23 | Gepost door annpeeters
doodle
Op 24 november 2021 eerde Google Isala Van Diest met een Doodle. De eerste Belgische vrouwelijke arts is geboren in Leuven en de kans is groot dat op de Hertogensite een plein haar naam krijgt.

De Doodle van woensdag 24 november 2021 vierde de eerste vrouw die arts werd in België: Isala Van Diest. Op deze dag in 1884 werd een regeringsdecreet van kracht dat Van Diest toelating gaf om in België geneeskunde te beoefenen. Isala Van Diest werd in 1842 geboren in Leuven. 

Haar vader was arts en had een eigen praktijk. Haar moeder was actief in progressieve, feministische organisaties. Van Diest nam al vroeg de beslissing om de praktijk van haar vader over te nemen, waarmee ze afweek van de toenmalige conventies. Omdat ze zich in België niet kon inschrijven voor een medische opleiding vanwege genderdiscriminatie, vertrok Van Diest naar Bern, Zwitserland, waar ze in 1879 als eerste Belgische vrouw afstudeerde aan een universiteit.   

Na een korte periode in een Brits vrouwenziekenhuis richtte Van Diest haar aandacht op het openen van een eigen praktijk, maar veel maatschappelijke en institutionele obstakels belemmerden dit. In 1880 liet België eindelijk vrouwen toe om geneeskunde te studeren en in 1883 studeerde Van Diest af als doctor in de geneeskunde, chirurgie en verloskunde. Na jaren in een opvanghuis voor vrouwen te hebben gewerkt en zich te hebben ingezet voor de rechten van de vrouw, opende Diest in 1886 eindelijk haar eigen praktijk.   

Lees meer over