Gloednieuw woonzorgcentrum Booghuys brengt warme zorg en hoogtechnologische snufjes samen

19 januari 2021 | 13u13 | Gepost door annpeeters
booghuys
Vandaag nemen de eerste 49 bewoners hun intrek in het gloednieuwe woonzorgcentrum Booghuys, in het centrum van Leuven. De bewoners komen er thuis in een vernieuwend concept van kleinschalig genormaliseerd wonen waarbij de indrukwekkende technologie hen in hun zelfstandigheid zal ondersteunen.

Het nieuwe Booghuys biedt een thuis aan mensen met dementie. Zij zullen er wonen en leven in een herkenbare, huiselijke en vertrouwde omgeving met zorg op hun maat én met heel wat hoogtechnologische snufjes die hen langer zelfstandig helpen leven. “Met het Booghuys bieden we iets dat werkelijk uniek is in België en misschien zelfs daarbuiten”, zegt Bieke Verlinden, voorzitter van Zorg Leuven. “De combinatie van technologie en warme huiselijke zorg, een plek waar ze zich thuis voelen zorgt ervoor dat onze bewoners met dementie opnieuw meer kunnen dan voordien. We zijn de eersten in België en misschien wel in de hele wereld die al deze zaken combineren tot een nieuwe manier van zorgen voor ouderen.” 

Thuiskomen in het woonzorgcentrum

Met het Booghuys kiest Zorg Leuven resoluut voor een innovatieve manier van wonen en zorgen. Woonzorgcentrum Booghuys bestaat uit acht nieuwe woningen, uitgerust met spitstechnologie en verbonden met elkaar, midden in een groene oase in de stad. In totaal is er plaats voor 72 bewoners.  Iedere woning heeft 9 individuele kamers voor de bewoners, met een eigen badkamer met douche, een bed dat in hoogte verstelbaar is, een eigen koelkast en een comfortabele zetel die de bewoner kan aanpassen zoals hij of zij wil. Verder kan de bewoner de kamer inrichten naar zijn of haar eigen smaak. De kamers sluiten aan op een gemeenschappelijke keuken en eet- en leefruimte waar de mensen gezellig kunnen bijeenkomen om samen te koken, tv te kijken, spelletjes te spelen … “Zo maken onze bewoners deel uit van een kleine gemeenschap in een veilige woonomgeving, waardoor we echt zorg op maat van de mensen kunnen bieden. Onze medewerkers dragen met veel enthousiasme en liefde mee zorg voor ‘hun woning’ en de mensen die er wonen”, vertelt directeur Els Ronsmans. 

“Het Booghuys moet een echte thuis worden voor zijn bewoners. Dat thuisgevoel krijg je nog zo sterk wanneer bewoners, ook met dementie, baas kunnen blijven over hun leven, hun leven kunnen blijven leiden zoals ze zelf graag willen. Wanneer ze het gevoel hebben gewaardeerd te worden en erbij te horen in de samenleving. Daarom hechten we veel belang aan de zelfstandigheid van de bewoners. “We proberen ieder van hen in zijn of haar eigen kracht te zetten, door te focussen op alles wat zij wel nog kunnen, en onze zorg aan te passen aan hun graad van zelfstandigheid”, vertelt Els Ronsmans. “Wie graag meehelpt in de keuken, aardappelen schilt, geniet van strijken voor de tv of de tafel gezellig dekken, zal dat gewoon kunnen doen, net als thuis.” “Onze zorg moet mensen ondersteunen, zonder hen het leven uit handen te nemen”, vult Bieke Verlinden aan. “Zo blijven mensen veel langer sterk en goed en vinden ze plezier in het leven.”

Hoogtechnologische snufjes 

Leefcirkels geven vrijheid

De nieuwste technologieën op het vlak van zorg zijn dan ook terug te vinden in Booghuys. Waar voor mensen met dementie vaak deuren gesloten moeten blijven voor hun veiligheid, hebben de bewoners van het Booghuys alle bewegingsvrijheid dankzij het systeem van ‘leefcirkels’. Voor iedere bewoner wordt op basis van het zorgprofiel een leefcirkel vastgesteld. Die cirkel bepaalt of een bewoner zich best enkel binnen de eigen woning begeeft of ook naar andere gangen en woningen van het woonzorgcentrum kan gaan. De leefcirkels zorgen ervoor dat de bewoners zich minder snel verdwaald voelen. Bewoners die heel zelfstandig zijn, kunnen gaan en staan waar ze willen in het gebouw en het park eromheen, of zelfs het woonzorgcentrum verlaten en de stad intrekken. 

https://lh6.googleusercontent.com/XzBaE8Rsvp43qZnsQ1HsRNdULqcufaQPHghebq4Ke5wD8Ke73675JV0qBJacbX1tudKvWmin7mj2QbeW_KgKrvCtFXjTefbOnrnJk1fzwBg43adBsbs1zYyG8dOnWwtv6I8iPA 

“Dankzij de leefcirkels zullen de bewoners een gevoel van vrijheid ervaren”, legt directeur Els Ronsmans uit. Hoe werken de leefcirkels nu concreet? “De bewoners dragen een polsbandje met bluetooth. Met het signaal van dat polsbandje openen de deuren en poorten van hun leefcirkels zich automatisch. De grootte van de leefcirkel bepalen we in samenspraak met de bewoner, zijn/haar familie en het zorgteam. Dat is echt uniek in België, dat we leefcirkels zo individueel, per persoon, bepalen. Het systeem is ook heel flexibel en beweegt mee met de bewoner: heeft iemand een dag waarop het minder goed gaat? Dan kunnen we daar heel makkelijk even op inspelen.”

Slimme verlichting

Ook is de kleur van het licht in de kamers, leefruimte en keuken aanpasbaar. “Sommige personen met dementie voelen het verschil tussen dag en nacht niet altijd meer even goed aan. Met de belichting binnenshuis helpen we hen een dag- en nachtritme aan te houden. Ook het gebouw zelf is daarop helemaal georiënteerd en haalt zo veel mogelijk natuurlijk licht binnen in de leefruimtes. Waar dat niet volledig mogelijk was, kunnen we met de kleur van het licht de dag- en nachtritmes nabootsen voor een betere nachtrust.”

Een extra paar ogen 

Zorg Leuven zet ook slimme sensoren in om samen met het personeel de veiligheid van de bewoners van Booghuys te garanderen. Geen camera’s die beelden opslaan, maar wel 360-graden-sensoren die de verplegende en verzorgende medewerkers bij hun taken ondersteunen. Zo kunnen ze eventuele onveilige situaties vaststellen en de medewerkers sneller op de hoogte brengen. “Stel dat een bewoner gevallen is en niet kan oproepen, dan zijn we dankzij de sensoren snel op de hoogte. Tegelijk zorgt het voor een betere nachtrust van de bewoners, want we hoeven niet meer op geregelde tijdstippen in de kamer te gaan kijken of alles in orde is. We kunnen gewoon vanop afstand even checken via de slimme camera’s.”

“Net als bij de andere nieuwe technologieën die we in het Booghuys gebruiken, gaan we hier uiteraard heel voorzichtig mee om en komt de privacy van onze bewoners nooit in het gedrang. De beelden worden niet bewaard, maar zijn gewoon een extra paar ogen voor onze medewerkers”, verduidelijkt Didier L’Homme, directeur facilitaire diensten van Zorg Leuven. “We wilden niet zomaar de nieuwste technologische snufjes toepassen, maar selecteerden technologieën die onze bewoners met dementie echt kunnen ondersteunen in hun leven én die onze medewerkers zoveel mogelijk helpen om elke bewoner zorg op maat te geven.”

Groene oase

Woonzorgcentrum Booghuys ligt in het hartje van Leuven op een site die zich meer en meer ontpopt als de ‘zorgsite’ van Leuven. Vlak naast het Booghuys liggen woonzorgcentrum Edouard Remy en het gloednieuwe kinderdagverblijf DoRemy. Op de site vind je ook de thuiszorgdiensten van Zorg Leuven terug. 

Om verbinding te maken tussen deze verschillende plekken én tussen jong en oud werd er een prachtig park aangelegd dat overdag toegankelijk is voor iedereen. “Extra groenruimte in onze binnenstad is een investering in onze toekomst. Deze groene oase in de stad zal een plek van ontmoeting en rust zijn waar alle generaties samenkomen”, zegt Bieke Verlinden. “Ook bezoek van de kinderen aan het Booghuys of andersom zullen mogelijk, want we weten dat ouderen langer fysiek en mentaal gezond blijven wanneer er kinderen in de buurt zijn.” 

Zorg op maat van de mensen

“We zijn allemaal ongelooflijk fier op wat we hier op enkele jaren tijd uit de grond gestampt hebben”, besluit voorzitter Bieke Verlinden. “Booghuys luidt mee een nieuwe tijd in op het vlak van zorgwonen: spitstechnologie gecombineerd met warme en kleinschalige zorg op maat van mensen. Het Booghuys wordt een echte thuis voor mensen met dementie, waar ze volop kunnen genieten van het leven, omringd door de best mogelijke zorg.” 

Geniet hier van een rondleiding: https://youtu.be/yifk7pYTePQ

kamer
leefruimte
Bieke Verlinden

Lees meer over