Gezocht: veertig Leuvense gezinnen voor onderzoek naar voedselverspilling

Voedselverspilling
Leuvense huishoudens verspillen samen naar schatting 3.700 ton voedsel per jaar. Stad Leuven wil voedselverliezen voorkomen en overschotten zo veel mogelijk hergebruiken. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee van gezinnen. “Bovendien is voedsel te waardevol om te verspillen. Het is ook zonde van de grondstoffen en van de inspanningen die geleverd zijn door de producent”, vertelt schepen van landbouw en consumptie David Dessers. De stad schakelt vzw FoodWIN in om, samen met Riso Vlaams-Brabant en een gemotiveerde groep doeners, een actieplan uit te werken om voedselverspilling tegen te gaan. FoodWIN zal daartoe eerst de voedselverspilling bij veertig Leuvense huishoudens in kaart brengen.

Leuven wil klimaatneutraal worden. Als gesproken wordt over het terugdringen van de CO₂-uitstoot ligt de focus vaak op energie, industrie en mobiliteit. Maar ook voedsel heeft een groot aandeel in de wereldwijde CO₂-uitstoot. Voedselverspilling zou verantwoordelijk zijn voor zo’n 8% ervan. “Specifiek voor Leuven schatten we dat voedselverlies verantwoordelijk is voor 16,3 ton CO2”, licht schepen Dessers toe. “Ook in onze stad valt er hier dus nog klimaatwinst te boeken. We willen dat nu in kaart brengen om daarna gericht acties op te zetten. Het voorkomen van voedselverlies en het hergebruiken van overschotten is trouwens een belangrijke ambitie van de Leuvense voedselstrategie.”

Vooral gezinnen verspillen voedsel
Uit een Vlaams onderzoek blijkt dat het grootste aandeel van voedselverlies zich bij de huishoudens situeert. Zij zijn naar schatting verantwoordelijk voor 3.700 ton voedselverspilling. Vooral brood, groenten en fruit verdwijnen vaak in de vuilnisbak.

“Voedselverspilling vermijden is trouwens niet alleen goed voor de planeet maar ook voor je portefeuille”, benadrukt Dessers. “Uit onderzoek van de Vlaamse overheid blijkt dat een gemiddeld Vlaams gezin zo 369 euro per jaar verspilt. We willen samen met FoodWIN gezinnen helpen om voedselverspilling tegen te gaan en zo geld te besparen.”

Gezocht: veertig gezinnen
Om dit soort verspilling tegen te gaan, gaf de stad Leuven opdracht aan FoodWIN om samen met vzw Riso Vlaams-Brabant een actieplan op te stellen op basis van een onderbouwd onderzoek. Dat onderzoek bestaat uit het in kaart brengen van de voedselgewoontes bij veertig Leuvense huishoudens. De gezinnen wegen gedurende twee weken hun weggegooid voedsel en krijgen een workshop en advies op maat om minder te verspillen. “Op basis van deze (anonieme) resultaten kunnen concrete acties worden uitgewerkt om bij elk Leuvens huishouden voedselverspilling tegen te gaan. Want we willen verspilling voorkomen door huishoudens beter te informeren”, vult Hanne Heymans, projectcoördinator bij vzw FoodWIN, aan. “Ons doel is om iedereen aan te zetten thuis 50% minder te verspillen.”

Geïnteresseerden kunnen zich tot begin januari inschrijven via www.foodwin.org/Leuven. In februari gaat de studie van start.

Foto: FoodWIN

Lees meer over