Gezocht: een bestemming voor de bunkers in Leuven

bunker
Tussen 1939 en 1940 bouwde men tussen Antwerpen en Waver de KW-linie, een antitankversperring om België te beschermen tegen een inval van het Duitse leger. Uiteindelijk bleek de stelling weinig nut te hebben en werd deze, na een hevig gevecht ter hoogte van Wijgmaal en omgeving, vrij snel opgegeven door het geallieerde opperbevel. Zo’n twintig bunkers verspreid op Leuvens grondgebied zijn hiervan nog stille getuigen. Het is met deze bunkers dat JONGCD&V Leuven iets wil doen.

“In andere gemeenten zien we dat men de bunkers herbestemd, bijvoorbeeld als winterverblijfplaats voor vleermuizen”, zegt Charlene Andries. Ook in Leuven zien de jonge christendemocraten heil in herbestemming van dit oorlogserfgoed. “Nu staan ze er maar, soms in slechte staat. Waarom hen niet omvormen tot speelelementen of met street-art het thema ‘oorlog en vrede’ visueel maken? We willen de bunkers echt een functie geven in het openbaar domein én de oorlogsherinnering levendig houden. Die boodschap ‘nooit meer oorlog’ moet blijven weerklinken, en dan lijkt het ons wenselijk dat we deze bunkers niet laten verloederen achter struikgewas.”

De jonge Leuvense CD&V’ers zouden het liefst van al zien dat Leuvenaars, en in het bijzonder de eigen buurt, meebeslissen over hoe de bunkers eruit zullen zien en wat ermee kan gedaan worden. “Met ‘Leuven, maak het mee’ heeft onze stad een prachtig online participatieplatform om met iedereen die wil zich te buigen over de toekomst van de bunkers. Laat ons dat gebruiken en luisteren naar ideeën van de Leuvenaar zelf”, zegt voorzitter Ruben Geleyns.

Op de foto van links naar rechts: Rogier Vanherpe, Dries Feyaerts, Charlene Andries en Ruben Geleyns.

Lees meer over