Gezellig en veilig genieten op het eerste weekend van de Anderhalvemetersessies

17 augustus 2020 | 01u00 | Gepost door annpeeters
Paul Michiels
Donderdagavond startten de eerste Anderhalvemetersessies na een verkoelende stortbui onder een stralende hemel. Het publiek kwam, zag dat het goed was en genoot.

Donderdag was het meteen full house. De bubbels stonden gereed en het opgekomen publiek werd netjes naar hun zitplaatsen geleid.

Alle artiesten waren ontzettend blij om terug te kunnen optreden voor een publiek. “Laat ons doen alsof we met 10.000 op de Oude Markt staan en er een feest van maken”, grapte Stan Van Samang, een feest werd het sowieso. Kippenvel ook in Wijgmaal bij La Serenata van Noémie Schellens en Maarten Vandenbemden. In STUK was het bijzonder gezellig en konden de toeschouwers genieten van de speciale klanken van Miaux en Schrothoop, die muziek maken op instrumenten van gerecycleerde materialen. Vrijdagavond werd het even spannend toen een donderwolk roet in het eten kwam strooien. Het regenprotocol werd uitgerold en de bubbels konden op de meeste locaties veilig schuilen onder een afdak of het gebladerte van de bomen. Bij ‘Geel Hesje’ van Het nieuwstedelijk kreeg het publiek toepasselijk een gele poncho om in te schuilen. “Who’ll stop the rain”, zong Guy Swinnen en de lucht klaarde uit. Zaterdag pakte Yevgueni in de tuin van M het publiek helemaal in. Vakmanschap en ambiance. Ook aan de allerjongsten was gedacht, zondag bijvoorbeeld met de knappe circusvoorstelling ‘Grensgeval’ bij 30CC of ‘Liedjes met wortels’ in STUK. Verder kon je zondag genieten van een picknick in de Abdij van Park of een lekkere brunch in Hal 5. En elke dag kon je een film meepikken uit de zomerfilmreeks van Fonk.  “We durven stellen dat de Anderhalvemetersessies iedereen blij maakten, van 3 tot 103”, zegt schepen van cultuur en evenementen Denise Vandevoort. “Veel mensen kwamen ons persoonlijk bedanken omdat we dit mogelijk hebben gemaakt.”

Veiligheidsregels goed opgevolgd

Het massaal opgekomen publiek liet de strenge veiligheidsregels niet aan het hart komen: de 1,5 meter afstand, handen ontsmetten en mondmaskerplicht werd vlot opgevolgd. “Omdat we onder het evenementenprotocol vallen, is het verplicht om de hele duur van de voorstelling een mondmasker op te houden. Alleen als je iets drinkt, mag het masker even uit. Quasi niemand maakt daar een probleem van. Mensen tonen een groot respect voor elkaar en elkaars gezondheid. En dat is fijn, want alleen op die manier, kunnen we het festival continueren”, zegt Denise Vandevoort.

Weekend 2

Donderdag 20 augustus gaat weekend 2 van start. “Om aan de grote vraag te voldoen, zijn er extra concerten ingelast van DIRK., kapitein Winokio, de Compact Disk Dummies en de theatervoorstelling ‘Het aanzoek en zo’. Voor snelle beslissers zijn er opnieuw enkele tickets beschikbaar voor De Kreuners en Gabriel Rios”, zegt evenementcoördinator Kris Peeters.

Lees meer over