Gevaarlijk rijgedrag van maaltijdkoerierdiensten aangekaart op gemeenteraad

26 oktober 2021 | 11u59 | Gepost door annpeeters
Pizzalevering loopt af met botsing
Naar aanleiding van het proefproject voor het ecologisch bezorgen van non-food pakjes met bpost, kaartte gemeenteraadslid Karin Brouwers (CD&V) het soms gevaarlijke rijgedrag aan van koerierdiensten die binnen Leuven maaltijden aan huis bezorgen.

"Gelukkig worden meer en meer maaltijden op een milieuvriendelijke manier met de fiets bezorgd, maar de zogenaamde ‘pizzakoeriers’ vliegen vaak onder tijdsdruk door onze verkeersluwe stad. Daarnaast worden echter nog te veel maaltijden bezorgd met vervuilende brommertjes. Ook zij vormen al te vaak een gevaar voor de zwakke weggebruikers", zegt gemeenteraadslid Karin Brouwers (CD&V).

In Gent is er het plan om brommers met verbrandingsmotoren in de voetgangerszone te verbieden vanaf 2023.  Er bestaat ook al langer een subsidiereglement tot 400 euro voor ondernemingen om dergelijke brommers door elektrische twee- of driewielers te vervangen.

Schepen van mobiliteit en duurzaamheid David Dessers (Groen) gaf in de gemeenteraad toe dat er momenteel geen concreet plan is om op een duurzame manier maaltijden aan huis te leveren. Er is wel afgesproken om samen met schepen van middenstand Johan Geleyns (CD&V) in overleg met de koerierdiensten tot goede afspraken proberen te komen voor veilige en duurzame maaltijdleveringen.

Karin Brouwers: “Leuven is een bloeiende horecastad. Het is een extra troef dat mensen via koeriers makkelijk maaltijden aan huis kunnen laten leveren. Maar nu de lockdowns hopelijk tot het verleden behoren en de stad weer volop leeft, moet de gezondheid en de veiligheid van de vele zachte weggebruikers worden voorop gesteld. Ik roep dus op dat niet alleen pakjes met non-food maar ook maaltijden op een veilige en duurzame wijze kunnen worden geleverd. Overleg hierover is nodig. Goede afspraken, maken goede vrienden.”

Lees meer over