Gerestaureerde abdijhoeve van Abdij van Park plechtig in gebruik genomen

9 september 2021 | 14u06 | Gepost door annpeeters
hoeve
Net zoals in de middeleeuwen zal er weer duurzaam en ecologisch geboerd worden. De vier partnerorganisaties Wonen en Werken - De Wikke, Landwijzer, BoerEnCompagnie en Boer&Buiten zorgen voor een eigentijdse invulling van biologische stadslandbouw met koeien, groenteteelt en vorming.

In de nieuwe hoevewinkel kunnen bezoekers kwaliteitsvolle producten in de korte keten kopen. Via workshops, leerklassen en schoolbezoeken maken stedelijke inwoners vlakbij huis kennis met biologische stadslandbouw.

“Als stad willen we waardevol erfgoed zo goed mogelijk bewaren en herbestemmen,” steekt Carl Devlies, schepen van onroerend erfgoed, stad Leuven van wal. “Dat doen we zoals steeds met respect voor het verleden en het groene karakter van de omgeving. De restauratie van deze hoeve uit 1663 duurde drie jaar – niet alleen hebben we het uitzicht, maar ook de ziel en de historische functies ervan weten te bewaren. Dit is een nieuw ijkpunt in de grootscheepse restauratiecampagne van de abdij en haar omgeving die in 2011 startte en in 2025 zal afgerond zijn.

Terug naar de bron
In Abdij van Park wordt van oudsher aan landbouw en landbouwinnovatie gedaan. Dat willen de vier partners Wonen en Werken - De Wikke, Landwijzer, BoerEnCompagnie en Boer&Buiten opnieuw tot leven brengen. Dankzij de recente restauratie is de abdijhoeve met de tiendenschuur, de stallingen en het melkhuisje en de aanpalende moestuin, weilanden en akkers weer een werkend geheel.

In de tiendenschuur baat Wonen en Werken de hoevewinkel De Wikke uit met een ruim assortiment biologische groenten en fruit en lokale producten van BoerEnCompagnie. “We telen de groenten onder meer in de moestuin van Abdij van Park en verkopen deze in korte keten in onze hoevewinkel”, vertelt Jos Jacobs, coördinator van Wonen en Werken. “We stellen hiervoor mensen tewerk die moeilijk geïntegreerd raken op de reguliere arbeidsmarkt. Arbeidszorg is altijd al een deel geweest van het abdijleven.”

BoerEnCompagnie staat voor duurzame en biologische landbouw op de velden rondom de abdijsite. “Onze koeien grazen op de weides rond de Abdij van Park. In de kaasmakerij in het melkhuisje verwerken we melk tot yoghurt, kaas, rijstpap en veel meer. Mensen gaan terug op zoek naar eten dat van dichterbij komt”, vertelt boerin Ine Craenhals. Samen met Tom Troonbeeckx en Brecht Goussey runt zij BoerEnCompagnie.

Open leerplek
In samenwerking met BoerEnCompagnie doet Boer&Buiten aan landbouweducatie voor scholen, bedrijven, verenigingen en andere actieve participanten. Zo organiseerden ze afgelopen zomer boerderijkampjes voor kinderen op de velden.

In de nieuwe leslokalen op de verdieping van de abdijhoeve geeft Landwijzer vorming aan toekomstige bioboeren. Pieter Vermeiren, organisator van het Leertraject biolandbouw bij Landwijzer vzw: “Onze missie is om als kennis- en vormingscentrum bij te dragen aan de groei en ontwikkeling van kwalitatieve, professionele biologische en biodynamische landbouw in Vlaanderen. Bij Abdij van Park zitten we op een zeer toepasselijke plek om het leertraject biologische en biodynamische landbouw aan te bieden. Theorie, innovatieve landbouwpraktijken, ervaring en reflectie sluiten er perfect op elkaar aan.”

Tot slot zal een deel van de tiendenschuur gebruikt worden als een overdekte buitenruimte voor kleinschalige evenementen. Erfgoedsite Abdij van Park (EAP bv) staat in voor het beheer ervan.

Lees meer over