Geen aanpassingen gepland aan fietsenparking onder Martelarenplein

12 April 2023 | 11u50 | Gepost door redactie
Katrien en Lies N-VA
De federale regering plant geen aanpassingen aan de fietsenparking onder het Martelarenplein. Dat bevestigde minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) aan Kamerlid en Leuvens gemeenteraadslid Katrien Houtmeyers (N-VA). Nochtans zijn momenteel maar 1.800 van de 3.700 plaatsen écht toegankelijk.
In september vorig jaar werd de uitgebreide fietsenparking onder het Martelarenplein met veel bombarie geopend. Maar de kinderziektes staken al snel de kop op. “Het grootste probleem is dat de plaatsen in de fietsenparking in strijd zijn met het Vademecum fietsvoorzieningen”, aldus Leuvens gemeenteraadslid Lies Verlinden (N-VA). Ze zijn onder andere te smal, het gaat om dubbeldekplaatsen (die moeilijk hanteerbaar zijn voor wie niet sterk is) en is er geen verankering mogelijk ter hoogte van het fietskader (waardoor de ketting vaak wordt bevestigd aan de aanpalende standplaats). Dit alles maakt dat maar 1.800 van de 3.700 plaatsen écht toegankelijk zijn.”
Fietsenparking

“Ik hoopte dat de minister van Mobiliteit zijn fout alsnog zou inzien, maar dat bleek niet het geval toen ik hem erover interpelleerde”, vult Houtmeyers aan. “Hij beweerde dat het hele project uitgebreid is afgestemd met de stad Leuven en dat het stadsbestuur akkoord ging met deze plannen, die in zo veel mogelijk parkeerplaatsen voor fietsen voorzagen. De federale regering plant dus geen aanpassingen meer, wat ik een gemiste kans vind. Veel mensen klagen over de onhandelbare parkeerplaatsen en het gebrek aan ruimte om je fiets comfortabel te stallen.”

Geen directe aanpassingen dus, al denkt de federale regering wel aan een fietsdetectiesysteem - dat aangeeft waar vrije plaatsen zijn - en heel misschien aan een fietsgeleidingssysteem. Wél zeker is dat er een traliewerk werd besteld om boven de toegangspoortjes te plaatsen. Dat moet voorkomen dat dieven aan de haal gaan fietsen door over de poortjes te springen. Dat gebeurde enkele maanden geleden nog in de fietsenparking onder het Martelarenplein. Toen werd een elektrische fiets gestolen uit het bewaakte deel van de parking.

Lees meer over