Game Of Skate: skaten tijdens de lockdown

22 mei 2020 | 10u32 | Gepost door redactie
Game Of Skate: skaten tijdens de lockdown
Joas Blancke (32) is één van de drijvende krachten achter vzweetje, een organisatie die bij alle Leuvense skaters een belletje doet rinkelen. Sinds maandag zijn twee Leuvense skateparken opnieuw geopend. Joas zorgt er met een team vrijwilligers voor dat alles volgens de regels verloopt.
Het bericht Game Of Skate: skaten tijdens de lockdown verscheen eerst op Leuven Actueel.

“We hebben destijds vzweetje opgericht om het skatepark in de Stelplaats (jeugdplek van de stad aan de Vuurkruisenlaan) te bouwen en te onderhouden”, vertelt Joas. “We willen skaten promoten, maar ook bouwen aan een betere, verdraagzame wereld. Zo werken we met gerecupereerde of gerecycleerde materialen en hebben we projecten met vluchtelingen en jongeren met een moeilijke achtergrond.”

Door de coronacrisis gingen de skateparken dicht. “We hebben de richtlijnen gevolgd en het indoorskatepark meteen gesloten”, zegt Joas. “De meeste jongeren begrepen dat wel. Vroeger was de skate-community niet georganiseerd en kreeg je er moeilijk vat op. Wij vangen dat nu op. Iedereen kent ons en we zorgen er mee voor dat de communicatie van de stad verspreid wordt.”

In het begin van de lockdown mocht je nergens skaten: “We hebben toen met de vzw het advies gegeven om binnen te blijven. Van zodra het mocht om je met je skateboard te verplaatsen, heb ik de stad doorkruist. Dat was leuk want alle pleinen en straten waren leeg. Je kon op plaatsen komen waar het anders veel te druk is. Maar dat is intussen weer voorbij.” Het viel Joas op dat hij niet de enige was die naar zijn skateboard greep. “Er groeit precies een gezondheidscultuur en skaten is erg laagdrempelig”, verklaart hij het fenomeen. “Skaten is bijna gratis: je hebt alleen een bord nodig. Je kan het altijd en overal, alleen of met vrienden. Al is het niet gemakkelijk. Skaten vergt veel toewijding en discipline.”

Joas en vzweetje bleven de voorbije weken ook langs digitale weg in contact met de skate-community. “Zo vroegen we om opdrachten te vervullen en daarvan filmpjes te maken”, aldus Joas. “Bijvoorbeeld trucs op een zo creatief mogelijke manier of in een originele outfit uitvoeren. En we lanceerden Game Of Skate. Dat is eigenlijk een variant op galgje waarbij skaters elkaar uitdagen om trucjes te doen. De verliezer krijgt telkens een letter. Zolang je de 5 letters (S-K-A-T-E) nog niet hebt, krijg je nieuwe uitdagingen. We zijn gestart met mensen van mijn generatie, maar via sociale media werd dit ook opgepikt door jongere skaters. Het is wel fijn dat die twee generaties elkaar zo beter leren kennen. We zijn ook al aan het nadenken over hoe we na corona Game Of Skate op een grotere schaal kunnen organiseren.”

Sinds maandag zijn twee skateparken terug open. Aan de Philipssite kunnen twintig skaters per uur terecht, in het skatepark van Kessel-Lo tien. Een grote groep gemotiveerde en enthousiaste vrijwilligers van vzweetje doen er permanentie en zorgen dat alles vlot en veilig verloopt, in samenwerking met de stad.

Die grote inzet is eigenlijk niet verwonderlijk. Bij vzweetje staat sociaal engagement centraal en zijn ook enkele gediplomeerde jongerenwerkers actief: “Voor jongeren met moeilijkheden is skaten iets waarvoor ze zich kunnen inzetten, een manier om even te ontsnappen aan de realiteit. Sommigen raken echt gebeten. We hebben ook een meisjeswerking en we zamelen geld in voor goede doelen. Zo hebben we goede banden met een skatepark in Jordanië. Dat is een project van één van onze oprichters.” Joas werkt zelf al 5 jaar als projectmanager bij Good Planet. “Ik doe projecten in scholen over energie en klimaatverandering”, legt hij uit. “Op dit ogenblik werk ik aan een Europees project rond verwarming en koeling in gebouwen. Die focus op milieubewustzijn en duurzaamheid vind je ook bij vzweetje.”

Skaters hadden niet altijd een goede reputatie, maar daar komt stilaan verandering in. “Onbekend maakt onbemind. Vroeger kregen we daarom al eens een vieze blik”,  geeft Joas toe. “Mensen zagen ons niet graag komen, ook omdat skaten wel eens lawaai maakt. Maar nu reageren de meesten positief. Ze lachen en vinden het tof. Ook stads- en gemeentebesturen werken steeds meer met ons samen. We geven lessen en initiaties en we bouwen skatetoestellen. In Leuven, maar ook in Aarschot en Herent.”

Joas geniet soms van de rust in deze periode. “De rush tegen de tijd is vervangen door een meer natuurlijk levensritme”, vindt hij. “Veel verplichtingen vallen weg. Je kan ’s morgens rustig ontbijten en je beslist meer zelf wanneer je opstaat of gaat slapen.” Toch hoopt hij dat er snel een einde komt aan de lockdown: “Ik wil graag terug ’s avonds kunnen afspreken met mijn vrienden. Om samen te skaten, een film te kijken of iets anders. Gewoon samen de dag afsluiten.”

Het bericht Game Of Skate: skaten tijdens de lockdown verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over