Gaia stelt zich burgerlijke partij in rechtszaak tegen individuele leden van Reuzegom

10 augustus 2020 | 06u52 | Gepost door annpeeters
muis
“We stellen ons burgerlijke partij en willen dat de genaamde Jef S. vervolgd en veroordeeld wordt wegens wrede dierenmishandeling omdat hij degene is die de ‘schachtenpap’ prepareerde, o.a. door een levende muis door de blender tot moes te herleiden”, meldt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. GAIA stelt zich burgerlijke partij tegen Jef S. en tegen (voorlopig) onbekenden die fungeerden als mededader of als medeplichtigen. GAIA nam die beslissing in overleg met zijn raadsman. “We zijn uitermate geschokt door wat Sanda Dia het leven heeft gekost. Maar ook wat het gruwelijk mishandelen van dieren betreft, geven de leden van Reuzegom nog steeds blijk van een weerzinwekkend gebrek aan normbesef.”

Ook GAIA is uitermate geschokt door wat er met Sanda Dia is gebeurd en door wat het slachtoffer allemaal heeft ondergaan alsook door de zeer lauwe tuchtstrafjes die de leden van Reuzegom hebben gekregen. Bovendien werden tijdens het walgelijke doopevenement in kwestie ook dieren gruwelijk mishandeld. Michel Vandenbosch: “Blijkbaar hebben de Reuzegommers hun les niet geleerd en zijn de nieuwe lichtingen na GAIA’s onthullingen over eerder misbruik van een big (die ze Spekkie hadden gedoopt) en mishandeling van konijnen zich psychopatisch blijven gedragen.

Spekkie

De Reuzegomleden, die in 2009 het biggetje Spekkie mishandeld hadden, o.a. dettol hadden laten drinken, en uiteindelijk doodgeschoten hebben, werden destijds niet strafrechtelijk vervolgd voor de correctionele rechtbank maar zijn er met een minnelijke schikking door het Leuvense parket goedkoop van afgekomen. Drie Reuzegommers moesten uiteindelijk 400 euro betalen en erkennen dat de toen gepleegde feiten strafbaar zijn. In ruil verzekerden ze er zich zo van dat de feiten niet zouden voorkomen in hun strafregister (en dus geheim zouden blijven voor toekomstige werkgevers). Bovendien hadden de leden van Reuzegom in 2013, op hun communiezieltje, aan het parket moeten beloven om geen gewervelde dieren meer te betrekken in hun dooprituelen en in overleg met GAIA moest de Antwerpse Gilde van studentenverenigingen, waaronder Reuzegom valt, een charter uitwerken dat het gebruik van dieren bij dooprituelen verbiedt. Ondanks herhaaldelijk aandringen van GAIA is dat laatste nooit gebeurd.

Geen minnelijke schikking meer

Behalve het vreselijke feit dat er nu een mensenleven te betreuren valt, werden opnieuw dieren mishandeld en wreedheden gepleegd. Daarom wil GAIA deze keer effectief vervolging, ook voor de feiten gepleegd op dieren”, verduidelijkt Michel Vandenbosch. “Geen minnelijke schikkingen meer, gedaan met de afkoopsommen die onvoldoende afschrikwekkend zijn."

Geen futiliteit

De GAIA-voorzitter onderstreept het gegeven dat het hier onder andere gaat om rechtenstudenten, de advocaten en rechters van morgen: “Ik stel vast dat de heer S. zelfs de zoon is van een magistrate en van een vennoot van een middelgroot advocatenkantoor. Er mag geen algemene cultuur of mentaliteit van onverschilligheid ontstaan waarbij dierenmishandeling als onbelangrijk beschouwd wordt. Als een futiliteit die kan afgekocht worden met een minnelijke schikking, voorgesteld door het parket,” aldus Michel Vandenbosch.

Geen vertraging

GAIA heeft aan zijn advocaten opgedragen geen enkele stap te zetten die de hoofdzaak zou kunnen vertragen. De enige bedoeling is dat er ook vervolging volgt voor de inbreuken op de Vlaamse versie van de Dierenwelzijnswet van 14 augustus 1986 (inbreuk op artikel 1, strafbaar gesteld in artikel 35 (celstraf 6 maanden en geldboete tot 12000 euro)).

Meester Anthony Godfroid laat weten: "Dit is een bijzonder delicaat dossier waar ik op dezelfde manier mee zal omgaan. De feiten die twee jaar geleden gepleegd zijn, zijn van een onbegrijpelijke wreedheid. Er is hier sprake van kwaadaardigheid die ik niet associeer met de "elite". Ik zal er mee alles aan doen dat alle strafrechtelijke feiten die de leden van Reuzegom om hun kerfstof hebben, aanleiding geven tot effectieve bestraffing door correctionele rechtbank. Artikel 35 van de Vlaamse Dierenwelzijnswet voorziet een maximale celstraf van zes maanden voor hij die handelingen pleegt waardoor een dier zonder noodzaak verminkt wordt hetzij een letsel of pijn ondergaat. De laatste jaren is deze maximumstraf, doorheen heel het land, al verschillende keren opgelegd (zie bijvoorbeeld de zaak van katje Sprotje die levend in de oven werd gestoken in Kortrijk of de horrorhondenkwekerij van Gerd W. uit Kasterlee)."