Frietmobiel doet nog drie haltes aan

Uitgebrande frituur volgende maand wellicht weer open
Van 20 juli tot 30 juli toert Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant met een mobiel frietkraam langs de Leuvense buurtwerkingen . Vandaag, 27 juli, woensdag en donderdag kan je nog frietjes, gemaakt van voedseloverschotten, eten en zo kwetsbare gezinnen ondersteunen.

Op het menu van de Friettoer staan frietjes van aardappeloverschotten die versneden zijn door het sociaal tewerkstellingsbedrijf ‘Den Travak’. De opbrengst gaat dan weer naar de aankoop van Robin Food producten, die gemaakt zijn van voedseloverschotten. Deze worden aangeboden aan kwetsbare gezinnen in Leuven.  

COVID-19 zorgt voor grote overschotten bij onze aardappelboeren. België, een van de grootste exporteurs van voorgebakken aardappelproducten over de hele wereld ziet 750.000 ton Belgische frietaardappelen verloren gaan. “Dat heeft enorme economische gevolgen voor de aardappelboer. Daarnaast zien we een groeiende groep mensen die te weinig middelen heeft om zichzelf en hun gezin te voeden”, aldus Xenia Langen van Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant. “Ons project SaTéV. (Samen Tegen Voedseloverschotten) met label Robin Food verbindt deze twee problematieken en startte daarom de actie ‘Red Patat Bernard’.”

Voor de actie ‘Red Patat Bernard’ werken ze samen met boer Bernard, die symbool staat voor de vele boeren die ze willen helpen en die kampt met een overschot van 300 ton aardappelen. "Daarnaast doen we beroep op sociaal tewerkstellingsbedrijf ‘Den Travak’ dat door de crisis werk verloor. Zij zullen de frietjes versnijden. De frietjes verkopen we aan symbolische prijzen voor wie het financieel moeilijk heeft en aan solidaire prijzen voor wie het beter heeft. Van 0,5 euro tot 5 euro. Wie de solidaire prijs betaalt, steunt zo ons Robin Food project, waarbij we samen met partners voedseloverschotten verwerken (tot soep, sappen, spreads, ...) voor mensen in een kwetsbare situatie. Met deze actie maken we mensen bewust van het probleem van voedseloverschotten en stimuleren we ze om lokaal en seizoensgebonden te kopen. Daarnaast steunen we mensen die het moeilijk hebben en die door de coronacrisis extra hard worden getroffen."

De friettoer zal op maandag 27 juli 2020 halt houden aan De Ruiltevaart-Sluispark, op woensdag 29 juli aan buurtcentrum Wilsele-Dorp, Schorenshof 13 en op donderdag 30 juli aan buurtcentrum Casablanca, Lolanden 26, telkens van 16.30 tot 19 uur.