Frans Claes wint UCI Marathon Series in Portugal

28 oktober 2019 | 08u53 | Gepost door redactie
Frans Claes wint UCI Marathon Series in Portugal
Mountainbiker Frans Claes heeft in Portugal de UCI Marathon Series gewonnen. Place to be was het historisch dorpje Meda ter hoogte van Porto, vlakbij de Spaanse grens. Het is de tweede keer dat de Leuvenaar een dergelijke zware wedstrijd wint.
Het bericht Frans Claes wint UCI Marathon Series in Portugal verscheen eerst op Leuven Actueel.

“Yes, I dit it!” stond er zondagnamiddag er te lezen op de facebookpagina van Frans Claes (Square Group MTB Team). De overgelukkige Leuvenaar was net als eerste over de finish gereden, na 95 kilometer trappen en 2900 meters klimmen. Frans Claes: “Deze overwinning doet enorm veel deugd. Portugal is door de jaren heen zo’n beetje mijn tweede thuisland geworden. Ik ben al zeker 20 keer op trainingskamp geweest bij vrienden in de Algarve. Dat is een uitstekende uitvalsbasis om te trainen.”

De tweevoudig Belgische kampioen had last minute beslist om deze wedstrijd toch te rijden. “Het is een fijne race en ze kennen me hier al ondertussen. De organisatoren appreciëren mijn deelname. Ik had wel wat stress, want ik kreeg onverwacht startnummer één. De verwachtingen lagen dus hoog.”

Van bij de start ging het snel, sneller dan onze landgenoot zelf had verwacht. Claes bleef rustig en reed zijn eigen tempo. Hij wilde de eerste uren vooral geen onnodige krachten verspillen. Deze tactiek zorgde uiteindelijk voor een afscheiding van vier renners: 2 Portugezen, een Spanjaard en één Belg, Frans Claes.

Na 62 kilometer vond de Leuvenaar het welletjes en schakelde hij een tandje hoger. Hij besloot om de derde bevoorrading snel te nemen en met nog een half gelleke in zijn mond dook hij als eerste de afdaling in. “Voor ik het wist had ik een gaatje van een goeie vijf seconden op mijn medevluchters. Mijn idee was om door te rijden en dan te zien hoe de situatie was. Al gauw zag ik dat mijn voorsprong groeide tot tien en zelfs vijftien seconden.”

Frans Claes zag dat zijn tegenstanders niet in staat waren om terug tot bij hem te rijden. “Dan was het kwestie van rustig te blijven en geen risico’s te nemen. Alleen op die manier zag ik mezelf winnen.” Een overgelukkige Claes hield stand en reed als eerste over de finish. Een mooie opsteker voor de komende weken.

“Volgende week rijd ik nog de etappewedstrijd Whines2Whales in Zuid-Afrika. En op maandag 11 november is iedereen welkom op mijn eigen Frans Claes Classic in Hoegaarden”, knipoogt Frans.

Het bericht Frans Claes wint UCI Marathon Series in Portugal verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over