Frans Claes behaalt brons op het Belgisch Kampioenschap mountainbike marathon

Frans Claes
Leuvenaar Frans Claes reed zaterdag naar het brons op het Belgisch Kampioenschap mountainbike marathon in La Roche-en-Ardennes. Op het loodzware parcours dat geteisterd werd door veel regen en nog meer modder ging de overwinning naar de jonge Timo Kielich. Bij de vrouwen won Joyce Vanderbeken de sprint van Alice Pirard, de uittredende Belgisch kampioene.

Het heeft aan een zijden draadje gehangen, maar uiteindelijk kon het voorbije weekend toch gestreden worden voor de Belgische driekleur mountainbike marathon. Het Belgisch kampioenschap vond plaats in La Roche-en-Ardennes. Het parcours telde 3 lussen, zodat in totaal 86 kilometer afgelegd moest worden met zo’n 2750 hoogtemeters.

Al in de eerste ronde scheidde een elitegroep zich af met Wout Alleman, Timo Kielich en Frans Claes (Square Group MTB Team). Alleman was gebrand op goud en startte razendsnel aan een bijzonder strak tempo. Frans Claes kon hem volgen tot ongeveer halverwege de eerste ronde. Daarna moest de Leuvenaar gas terugnemen om zichzelf niet te verbranden. Claes: “Op die manier kon Timo Kielich terugkomen en dan hebben we een hele tijd samen gereden. Tot mijn verbazing konden we Alleman in de tweede ronde inhalen.”

Met nog 25 kilometer voor de wielen, geloofde Claes nog in zijn kansen. Maar het koude weer sneed hem de benen af en het was uiteindelijk de jonge Timo Kielich die het laken naar zich toe trok. In de laatste ronde soleerde hij naar de overwinning, zodat deze knaap zich een jaar lang Belgisch kampioen mountainbike op de lange afstand mag noemen. Een verkleumde Frans Claes eindigde op de derde plaats.

Claes: “Ik ben tevreden met mijn derde plaats, dat was voor mij vandaag het hoogst haalbare. De koude en natte weersomstandigheden waren niet in mijn voordeel en na elke ronde lag het parcours er slechter bij. Mijn ketting is er door de modder ook nog drie keer afgevallen en sommige beklimmingen kon je in de laatste ronde gewoon niet meer oprijden. Het kampioenschap was dit jaar een echte helletocht. Ik heb er de voorbije maanden alles aan gedaan en ik kwam in uitstekende vorm aan de start, maar vandaag was Timo Kielich de sterkste man in koers. Proficiat man.”

Foto: Wim Vanderwegen

Lees meer over