FOTOSPECIAL: Zwoele Half Oogst sluit Het Groot Verlof al dansend af

Half Oogst
Coely heeft ‘Half Oogst’ afgesloten in stijl. Haar optreden was de finale van een zwoele tweedaagse, die dik 30.000 zonnekloppers naar het centrum van Leuven lokte. Het was ook het slotakkoord van het zomerse stadsfestival ‘Het Groot Verlof’, dat na twee corona-jaren zijn comeback maakte en over heel de zomer zo’n 200.000 bezoekers op de been bracht.

De vijfde editie van ‘Half Oogst’ was een opnieuw een schot in de roos. Het urban festival maakte plaats voor soul, hiphop, reggae en dansmuziek. Trekpleisters op vrijdag waren onze eigenste Zap Mama, de Jamaicaanse reggae-ster Max Romeo en de Britse soulzangeres Joss Stone. De ideale soundtrack voor een tropische avond, die geen seconde stil viel.

Oude Markt in lichterlaaie

De zon scheen ook zaterdag van start tot finish. Je kon al vanaf vijf uur terecht op het Hogeschoolplein, waar lokale deejays ten dans speelden. Op de andere pleinen kwamen gasten uit de Verenigde Staten: Arrested Development, waarvan rapper en stichtend lid Speech bewees dat funk geen leeftijd kent. Hetzelfde gold voor de allstar-groep Brooklyn Funk Essentials, die haar live reputatie alle eer aandeed.

Top of the bill was Coely. De Antwerpse rapster zette de Oude Markt in lichterlaaie met hits als ‘Celebrate’ en ‘Don’t care’. Na enkele jaren in de luwte, waarin ze onder meer een zoontje op de wereld zette, toonde Coely dat ze nog niets aan klasse heeft ingeboet. Rond middernacht beëindigde ze haar concert, waarna het feest verhuisde naar de kroegen van de Oude Markt.

Uitschieter Hapje-Tapje

Met ‘Half Oogst’ komt ook een einde aan ‘Het Groot Verlof’, dat dit jaar terugkeerde na twee corona-jaren. “Het was een topeditie”, vertelt Kris Peeters, coördinator van vzw Leuvenement. “De weergoden waren ons gunstig op zowat elk evenement dat we organiseerden. Dit weekend misschien zelfs te gunstig, maar er werden gelukkig geen incidenten gemeld.”

“De Anderhalvemetersessies (in 2020) en Leuven Air (in 2021) waren succesvol, maar er gaat niets boven een bruisend stadscentrum”, weet ook Denise Vandevoort, schepen van Evenementen (Vooruit). “Op de avonden van Beleuvenissen, Half Oogst, M-idzomer, Leive Vloms en Leuven Zingt was er telkens veel volk op de been. Dé uitschieter was het culinaire festival Hapje-Tapje, met meer dan 60.000 bezoekers. Daarmee komen we voor het ganse Het Groot Verlof op zo’n 200.000 bezoekers.”

“Sterke aandacht voor toegankelijkheid, een reeks ecologische initiatieven en het feit dat we dit festival nog steeds gratis kunnen aanbieden, maakt van Het Groot Verlof een feest voor iedereen. Leuven is meer dan ooit de place to be, ook in de zomer. Met dank ook aan onze talrijke vrijwilligers en de hele equipe die samen met het talrijk opgekomen publiek van Het Groot Verlof een onvergetelijke editie maakten”, besluit Vandevoort.

Lees meer over