Foto-expo 100 jaar UCI Road World Championships geopend

9 september 2021 | 20u25 | Gepost door annpeeters
koers
WK
De 100e verjaardag van het WK wielrennen is de ideale gelegenheid om terug te blikken op een eeuw wereldkampioenschappen, wereldkampioenen én regenboogtruien. Een unieke foto-expo in aankomststad van de wegritten Leuven presenteert de allersterkste foto’s uit de rijke WK-geschiedenis, door de ogen van wielerfotografen. De foto-expo werd vanochtend geopend en loopt nog t.e.m. 9 oktober in het Cera-gebouw in de Muntstraat in Leuven

De organisatie van de 2021 UCI Road World Championships en de UCI gaven de opdracht aan de Leuvense wielerfotograaf Kristof Ramon om in het werk van enkele van zijn hedendaagse collega’s te duiken en om uit de eigen en tal van andere archieven de meest sprekende foto’s van wereldkampioenen in de regenboogtrui op te diepen. Dat resulteert in een unieke fototentoonstelling die een eeuw wereldkampioenen laat zien door de lens van de wielerfotograaf. Via de foto’s kijk je de wielerhelden van vroeger en nu recht in de ogen en voel je de inspanning en de vreugde, maar ook de pijn of de teleurstelling.

Kristof Ramon: “Met deze opdracht ontdekte ik een schat aan prachtige beelden. Selecteren was dan ook alles behalve eenvoudig, want er sprongen erg veel beelden direct in het oog. We hebben met de diverse fotografen vooral de beleving van de koers opgezocht en kozen voor foto’s die voor zichzelf spreken. We wilden het wielrennen van vroeger en nu naast elkaar zetten, maar ook de fotografie van toen en nu met elkaar confronteren. Ik denk dat we via deze zowat 400 foto’s de rijke geschiedenis van het WK wielrennen en de regenboogtrui alle eer aandoen.”

Naast een selectie uit eigen beelden, verzamelde Kristof Ramon zijn collega’s Russ Ellis, Ashley en Jered Gruber, Tino Pohlmann en Graham Watson rond zich en liet ook hen putten uit hun persoonlijke archieven. Om verder in de tijd te kunnen terugkijken, kon Ramon beschikken over de archieven..

Yvonne Reynders, viervoudig wereldkampioene op weg, opende de expo en was onder indruk. "Nooit eerder gezien, dit is fantastisch. Ik herinner me zelf amper nog die mooie foto's die ik van mezelf zie, maar het is heel mooi om op terug te kijken." Johan Museuw mocht aan de zijde van Reynders het lintje doorknippen: "Je krijgt een heel mooi beeld van hoe het er voor, tijdens, na en in de rand van de koers aan toe gaat, toen en nu. Alleen al die verzameling met allemaal wereldkampioenen, dat is op zich al uniek."

Deze exclusieve fototentoonstelling, in de rand van de 2021 UCI Road World Championships, loopt tot en met 9 oktober in het Cera-gebouw, Muntstraat 1 in Leuven. De expo is op weekdagen open van 10u tot 17u, met avondopeningen op vrijdag 10, 17 en 24 september (17u-21u). Ook op zaterdagen 11 en 18 september en 2 en 9 oktober is de expo geopend voor het publiek van 10u tot 17u.

Lees meer over