Fietsersbond vraagt stadsbestuur harder op te treden tegen bestuurders die venstertijden niet respecteren

Schouwburg
Parkeren en stilstaan op de Bondgenotenlaan is in principe verboden tussen 7u en 9u 's morgens en tussen 15u en 18u in de namiddag. Dit betekent in de praktijk dat leveranciers in de Bondgenotenlaan enkel buiten deze uren kunnen leveren. Volgens de fietsersbond worden de venstertijden evenwel niet of niet voldoende gerespecteerd en daarom vraagt de fietsersbond het stadsbestuur harder op te treden tegen bestuurders die de venstertijden niet respecteren.

In een reactie gaf Schepen van Mobiliteit David Dessers (Groen) de fietsersbond gelijk in zijn vraag en kondigde hij aan dit te zullen opnemen met de politie. Katrien Houtmeyers, gemeenteraadslid : "Verkeersveiligheid geniet ook voor ons een hoge prioriteit, maar het is toch ook belangrijk dat de venstertijden werkbaar blijven voor onze handelaars en horeca-uitbaters. Veeleer dan nog meer boetes uit te delen, roepen wij het stadsbestuur dan ook op om bovenal met de handelaars en horeca-uitbaters van de Bondgenotenlaan in dialoog te treden. Als er herhaaldelijk overtredingen worden begaan tegen de venstertijden, dan wijst dat mogelijk op een onderliggend probleem of is er misschien een uitleg voor. En als dat zo is, dan los je dat het beste op via dialoog, niet met boetes."

"De beperkte uren waarbinnen mag stilgestaan worden op de Bondgenotenlaan om te leveren, vergen van onze handelaars en horeca-uitbaters en hun leveranciers heel wat inspanningen en organisatie. En het is nét dankzij deze inspanningen dat de venstertijden over het algemeen genomen vrij goed worden nageleefd en dat er geen sprake is van overtredingen op grote schaal. Bovendien dient toch ook gezegd dat de Bondgenotenlaan een erg autoluwe straat is en dat er zich vooralsnog geen noemenswaardige incidenten of ongevallen met stilstaande wagens en fietsers, hebben voorgedaan. Laten we dan ook geen heksenjacht starten tegen de wagens in de Bondgenotenlaan, maar via wederzijds begrip en dialoog naar een evenwicht streven dat voor alle betrokkenen werkbaar is. Door de coronacrisis en de stijgende leegstand staat de Bondgenotenlaan als winkelstraat al voor voldoende uitdagingen, zonder dat ook nog de perceptie gecreëerd moet worden dat de Bondgenotenlaan moeilijk of niet bereikbaar is of een 'boetestraat' is", aldus Houtmeyers.

Lees meer over