Expo in Tweebronnen over de geschiedenis van het stemrecht

Expo

Met de verkiezingen in het vooruitzicht organiseren het Stadsarchief en de Bib Leuven in samenwerking met Linx+ een tentoonstelling over de geschiedenis van het stemrecht, omdat democratie niet vanzelfsprekend is, ook niet in België. De expo ‘Leve het stemrecht voor iedereen!’ loopt in de hal van Tweebronnen van donderdag 16 mei tot en met woensdag 26 juni.

“Het algemeen stemrecht voor mannen en vrouwen is een essentieel onderdeel van onze democratie,” legt Bert Cornillie, schepen van Cultuur (Vooruit), uit. “We vinden dit vaak vanzelfsprekend, maar dat is het niet. De weg naar het algemeen enkelvoudig stemrecht was er een met vele hindernissen. Nu de verkiezingen eraan komen, is het nuttig om even stil te staan bij hoe ons stemrecht tot stand kwam. Ook voor jongeren die nu voor de eerste keer gaan stemmen, biedt de tentoonstelling ‘Leve het stemrecht voor iedereen!’ heel wat boeiende achtergrondinformatie.”

Strijd voor stemrecht, ook in Leuven

De rondreizende expo van Linx+ toont de geschiedenis van het algemeen stemrecht van 1830 tot nu. 28 panelen vertellen het verhaal van de strijd voor het stemrecht in België aan de hand van foto’s, karikaturen en affiches. Meer uitleg krijg je via de audiogids, die je via QR-codes op je smartphone kan beluisteren. De aflevering over de Leuvense ‘Bloednacht’ uit de docureeks ‘Voor eeuwig en altijd' vult dit relaas aan. Tijdens die Bloednacht op 18 april 1902 vielen er tijdens een arbeidersbetoging tegen de afwijzing van het enkelvoudig algemeen stemrecht, zes doden en veertien gewonden in Leuven. Het stemrecht zoals we dat vandaag kennen, kwam er slechts na vele jaren van protest en engagement. De expo is elke dag gratis te bezoeken, behalve op zondag.

Rondleidingen, een lezing en een podcast ​

De Bib en het Stadarchief organiseren bij de tentoonstelling rondleidingen en een lezing voor secundaire scholen en individuele bezoekers. Hendrik Ollivier, voormalig hoofd Collectie van archief- en onderzoekscentrum Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis, geeft een lezing over het thema op dinsdag 21 mei om 12 uur in Auditorium Henry in Tweebronnen.

Alle praktische info en mogelijkheid om in te schrijven vind je op https://www.leuven.be/expo-stemrecht. Daarnaast is er een gratis podcast van Linx+ over de strijd voor stemrecht, te beluisteren via ​ https://linxplus.be/podcast/) en diverse podcastplatformen.

Lees meer over