Europa steunt Leuven in uitbouw van warmtenetten met subsidie van 1,5 miljoen euro

proefboring
Met de subsidie van Europa komt de ontwikkeling van groene warmte in Leuven in een stroomversnelling.

Sander Van Garsse, voorzitter ECoOB: “De energiecrisis bewees hoe dringend de omschakeling naar duurzame energie is. Leuven en ECoOB hebben al een diepgaande samenwerking waardoor onder andere zonne-installaties op daken van stadsgebouwen werden geplaatst, gefinancierd en uitgebaat door onze coöperanten. Daarnaast startten we vorig jaar energie-adviezen aan huis, met de focus op verwarming en zonnepanelen, voor alle inwoners van Leuven. Dankzij de uitrol van stedelijke warmtenetten wordt een cruciale volgende fase gestart. Als die een succes blijkt, hopen we snel op te schalen. Daarbij maken we steeds de connectie met lokale partijen zoals scholen, bedrijven, organisaties en publieke sectororganisaties, om hen te betrekken in de implementatie en een aansluiting op het warmtenet waar mogelijk te koppelen met energiebesparende renovaties en hernieuwbare elektriciteit. Zo benutten we deze mooie kans voor Leuven maximaal.”

Waarom warmtenetten?
Het groen verwarmen van het volledige gebouwenpatrimonium is de grootste klimaatuitdaging waar de stad momenteel voor staat. Daarbij wordt er gekeken naar warmtepompen, maar in Leuven is er ook potentieel voor warmtenetten: leidingen die warm water vanuit één of meerdere bronnen naar verschillende gebouwen brengen. Collectieve verwarming (of koeling) dus.

Warmtenetten zijn vooral interessant in dichtbebouwde gebieden, om elke meter warmtenet maximaal te benutten. Er kan ook uit natuurlijke bronnen zoals de Dijle, Vaart, riolering en ondergrond warmte geput worden. Vandaar gaat de warmte naar de gebouwen, zodat Leuvenaars hun woning groen kunnen verwarmen zonder zelf te moeten investeren in een warmtepomp.

De stad liet vorig jaar een “wijkgebonden energiestrategie” opmaken, en is betrokken bij voorbereidend werk voor verschillende warmtenetten verspreid over de stad. Ze hoopt de komende maanden dan ook voor zo veel mogelijk Leuvenaars aan te kunnen geven hoe groot de kans is dat er een warmtenet in hun straat zal komen, en tegen wanneer. Warmtenetten vormen alleszins één van de speerpunten van de Leuvense klimaatstrategie.

Lees meer over