Erik De Rop (vzw Oude Markt): “Ik blijf optimistisch maar ben anderzijds ook niet naïef”

biervaten
De stad Leuven stelt boekenfestival Druk in Leuven uit naar 2022. Het nieuwe event stond op de agenda van 6 tot 9 mei maar gezien de huidige coronacijfers en –maatregelen is het onmogelijk om het festival veilig te organiseren volgens schepen Denise Vandevoort (Vooruit). Niet meteen een beslissing om vrolijk van te worden en al zeker niet voor de horeca die zich stilaan voorbereidt op de heropening op 1 mei.

Het gloednieuwe boekenfestival ‘Druk in Leuven’ -gepland van 6 tot 9 mei- moest de stad nog meer in de verf zetten als de boekenstad van Vlaanderen maar het zal niet voor dit jaar zijn. “Helaas is het door de coronapandemie en de geldende maatregelen onmogelijk om nu veilig een festival op volle kracht te organiseren. Daarom beslisten stad Leuven, KU Leuven, Leuven Leest en de Leuvense uitgeverijen en boekhandels om ‘Druk in Leuven’ te verplaatsen naar 5 tot 8 mei 2022”, aldus schepen Denise Vandevoort (Vooruit).

Het uitstel van Druk in Leuven lijkt los te staan van de geplande heropening van de horeca op 1 mei maar de realiteit is dat het boekenfestival een brug wilde maken met de horecasector. “Met ‘Druk in Leuven’ wilden we niet alleen onze boekhandels maar al onze handelaars en horeca-uitbaters een duwtje in de rug geven. We willen het literair terras koppelen aan een horecaterrasje maar de pandemie is er nog steeds. We kunnen er ons wel druk om maken maar dat helpt niets. Daarom stellen we het boekenfestival uit om volgend jaar wel cultureel en culinair plezier aan elkaar te kunnen koppelen. Zo genieten we volgend jaar van de totaalbeleving.”

Geen doemdenken

Na de mededeling van viroloog Marc Van Ranst dat de horeca heropenen mathematisch nog kan maar enkel als de coronacijfers een stevige daling inzetten, is het uitstel van Druk in Leuven een tweede alarmsignaal voor de horecasector. Uit een rondvraag bij enkele horeca-uitbaters van Leuven Actueel blijkt dat de hoop op 1 mei nog niet is verdwenen maar het besef dat 1 mei mogelijk te vroeg komt voor een heropening leeft wel in het achterhoofd. Erik De Rop van vzw Oude Markt vat de verwachtingen in de horecasector gevat samen. “We zijn stilaan bezig met de eerste voorbereidingen voor de heropening en dat houdt de hoop levendig om op 1 mei eindelijk weer mensen te mogen ontvangen in de horecazaken. Zolang Van Ranst zegt dat het mathematisch kan, blijven we erin geloven. Anderzijds ben ik ook niet naïef en zien we dagelijks slechte coronacijfers passeren. Hopelijk klopt de voorspelling dat de piek van de derde golf bijna is bereikt en dat de curves vervolgens een daling gaan inzetten. Ik blijf voorlopig optimistisch want doemdenken maakt je niet gelukkiger. Het is wel zo dat de horecasector nu echt wel stilaan moet heropstarten want zowel het mentale als het financiële leed begint zwaar door te wegen.”

Lees meer over