Erfgoeddag staat dit jaar in het teken van dieren

Dierkundemuseum
Op zondag 23 april is het weer Erfgoeddag. Het thema dit jaar is ‘beestig’. ​ En verrassend genoeg zitten er veel beestige linken en sporen in de rijke erfgoedcollecties van Leuven. "Aan iedereen om dat gratis mee te komen ontdekken en beleven op vijftien verschillende plekken in de stad", zo klinkt het bij het stadsbestuur.

Het programma is uitgebreid: van wandelingen, expo’s, rondleidingen, workshops, zoektochten tot gloednieuwe spelen die je met je familie kan komen uittesten. Alle info vind je op www.leuven.be/erfgoeddag of in de gratis programmabrochure.

“De link tussen cultureel erfgoed en dieren wordt niet snel gelegd. Nochtans, als we met een ‘beestige blik’ door onze rijke erfgoedcollecties gaan en naar onze stad kijken, zijn er heel veel linken en sporen te vinden. En laat dat nu net ook de insteek zijn van deze Erfgoeddag op zondag 23 april”, aldus schepen van Cultuur, Bert Cornillie (Vooruit).

“De verschillende Leuvense erfgoedpartners zorgen samen voor een gevarieerd programma dat we met z’n allen, jong en oud, kunnen ervaren. Hieronder vind je een greep uit dit rijke programma. Ik wens iedereen alvast beestig veel plezier", klinkt het.

Het Museum voor Dierkunde van,de KU Leuven met z’n meer dan 5.000 dieren en skeletten kan op deze Beestige Erfgoeddag natuurlijk niet ontbreken. Het is vrij te bezoeken of je kan je inschrijven voor een rondleiding of zelfs een escapespel. Ook de erfgoedspelers in de Universiteitsbibliotheek hebben samen een ‘beestenkabinet’ samengesteld: van een Chinese leeuw in speksteen over een magische hond uit Congo tot dinomaagstenen. Een rondleiding in M Leuven laat bezoekers eveneens zoeken naar de (rol van de) vele dieren in de kunstcollectie.

Wel of geen vlees (meer) op je bord? ​

​Rond dit actuele thema werkten het Centrum Agrarische Geschiedenis, KADOC-KU Leuven en het Stadsarchief Leuven samen een stadswandeling uit langs twaalf locaties. Tijdens de tocht kom je in kleine expo’s meer te weten over dieren in de stad, de geschiedenis van het slachthuis en de evolutie van vlees of geen vlees in kookboeken, recepten en op je bord. Je kan de wandeling volgen met gids (na inschrijving via www.leuven.be/erfgoeddag), of op eigen houtje met de wandelkaart in de programmabrochure of de gratis ErfgoedApp op je smartphone.

Abdijdieren

​In en rond de Abdij van Vlierbeek en de Abdij van Park kan je terecht voor beestige activiteiten. Van magische volksverhalen over dieren en hekserij in Vlierbeek tot alles over de verschillende abdijdieren in de Abdij van Park, waar je trouwens speciaal voor deze Erfgoeddag je eigen huisdier kan laten wijden.

Nieuwe spelen

"​Erfgoeddag blijft ook een familiedag. Samen met je gezin of familie kan je twee nieuwe spelen komen uittesten. Kom samen een misdaad ontrafelen in het Scouts en Gidsen Museum terwijl je zelf scoutsvaardigheden zoals knopen leggen, morsecode ontcijferen of oriëntatie oefent. Of speel in het Streekhuis Dijleland ‘De Beestenqueeste’, een detectivespel waarbij opgezette dieren uit de collectie van de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud de hoofdrol spelen. De familietips staan in het programmaboekje en op www.leuven.be/erfgoeddag aangeduid.

Jong en oud

​Via MIJNLEUVEN, de jongerenwerking van de stad Leuven, en de OKAN Vrijetijdswerking, krijgen ook jongeren een rol. In de zijvleugel van het stadhuis presenteren ze een expo rond mythische dierenverhalen. En nog in het stadhuis kan je samen met de Bib Leuven verhalen lezen of ontdek je wat de Mannen van ‘73 tien jaar lang in hun tijdscapsule bewaard hebben.

"Het programma is uitgebreid: maak dus vooral zelf je keuze uit de 42 activiteiten", zo luidt het devies van de stad Leuven.

Lees meer over