'Er moeten zo’n 8.000 woningen bijkomen, vooral voor gezinnen met kinderen, inwoners met een beperkt inkomen en ouderen'

schorenshof

Dat er in Leuven nood is aan betaalbare woningen, daar heb je geen studie voor nodig, maar Stad Leuven stelde een onderzoeksbureau aan om de tekorten in kaart te brengen.

De stad Leuven staat voor grote uitdagingen op het gebied van betaalbaar wonen. "Een woonstudie, uitgevoerd door Atelier Romain en Idea Consult, bevestigt dat er tegen 2040 zo'n 8.000 woningen moeten worden bijgebouwd, voornamelijk voor gezinnen met kinderen, inwoners met een beperkt inkomen en ouderen.  Ouderen moeten hun grote woning verlaten en plaats maken voor gezinnen met kinderen.  Voor ouderen moeten er kleinere en meer toegankelijke woningen komen", zegt het gemeentebestuur.
 

Samenwerking in de regio

De studie benadrukt ook het belang van samenwerking met omliggende steden, gemeenten, kennisinstellingen en bedrijven om de uitdagingen aan te pakken. Het beleid moet gericht zijn op meer sociale en betaalbare woningen en het aanbieden van passende woningen voor verschillende doelgroepen, zoals ouderen. Het onderzoek biedt instrumenten en aanbevelingen voor een betaalbare woonstad. 

Lees meer over