Ensemble van poëzie en kunst in de Bib Leuven

15 januari 2021 | 08u17 | Gepost door annpeeters
bib
Op Gedichtendag, donderdag 28 januari, start de Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland. Niet geheel onverwacht is het thema dit jaar ‘SAMEN’. De Bib Leuven verwent de Leuvenaars met een fijn poëtisch aanbod. Onder de noemer “Ensemble” combineert dichter Bart Janssen beeldende kunst met poëzie. Ook de jongeren van Jonna vzw dichten erop los en tonen hun werk in een installatie op de binnenkoer van Tweebronnen. Leuven Leest doet tenslotte nog een extra duit in het zakje door poëzie tot in de Leuvense huiskamers te brengen.

Leuvens dichter en kunsthistoricus Bart Janssen (°1959) selecteerde een keur aan hedendaagse Belgische kunst voor zijn “Ensemble”-project van 23 januari tot 6 februari in de Bib Leuven Tweebronnen. Janssen combineert zijn poëzie met beeldend werk. “Mijn gedichten hebben een nauwe band met plastische kunst. De prachtige ruimtes van het Tweebronnengebouw zijn erg geschikt om die verbinding te concretiseren en te tonen aan het Leuvense publiek” legt Bart Janssen uit. “Dit is een fijne gelegenheid om te genieten van kunst én poëzie”, vult schepen Denise Vandevoort aan, “en om een aantal uitzonderlijke kunstwerken te bewonderen van o.a. Gerolf Van de Perre, Guy Rombouts, Siegfried De Buck en Ann Veronica Janssens. Deze cross-over tussen literatuur en beeldende kunst brengt niet alleen kunstvormen maar ook mensen samen. Het is een verbindend initiatief dat we graag in de kijker zetten in Leuven.”

Jeugdige gedichten
Ook Jonna vzw bracht mensen samen en nodigde jongeren uit om zelf gedichten te schrijven over het Gedichtendagthema. Dit gebeurt vanuit ieders eigenheid, als een klein maar warm initiatief tegen individualisme en voor inclusie. Het grote publiek zal die gedichten kunnen lezen vanaf donderdag 28 januari op de binnenkoer van Tweebronnen. In een knappe installatie stelt Jonna daar tijdens de Poëzieweek de resultaten van de actie voor.  

De bibliotheek doet er, zoals steeds sinds dit voorjaar, al het nodige aan om een bezoek op een coronaveilige manier te laten verlopen. Volg de aanwijzingen ter plaatse.

Poëzie: broodnodig
Tot slot serveert de leesgemeenschap Leuven Leest in samenwerking met de Bib Leuven en 30CC poëzie bij je boterham. Woordkunstenaar en Ultimas-laureaat Slam Poetry Hind Eljadid schreef speciaal voor de Leuvense lezers een Poëzieweekgedicht, dat eind januari op de Leuvense broodzakken zal prijken. De bakkers uit Groot-Leuven helpen mee om deze broodzakkenpoëzie te verspreiden. Want poëzie is er overal en voor iedereen, ook als je in quarantaine zit of alleen contact hebt met je bubbel.

Lees meer over