Ela en Ela organiseren Poolse school op totaal nieuwe manier

13 juni 2020 | 09u55 | Gepost door redactie
Ela en Ela organiseren Poolse school op totaal nieuwe manier
Ela Grabiec en Ela Czarnecka zijn directeurs van de Poolse school in Leuven. Daar leren kinderen over de taal, cultuur en geschiedenis van Polen. Volwassenen kunnen er terecht voor een cursus Nederlands of Pools. Net als andere onderwijsinstellingen moest de school in maart sluiten. “We zijn vrijwel meteen overgeschakeld op online lesgeven, want we hadden snel door dat dit lang zou duren”, zeggen Ela en Ela.
Het bericht Ela en Ela organiseren Poolse school op totaal nieuwe manier verscheen eerst op Leuven Actueel.

Aan die omschakeling ging veel denkwerk vooraf. “Samen met de leerkrachten kozen we de software uit”, vervolgen ze. “We moesten de lessen inkorten en de roosters helemaal omgooien. Vaak volgen verschillende kinderen van een gezin les bij ons en je mag er niet vanuit gaan dat die allemaal een eigen computer hebben.  Bovendien kan je van een kleuter niet verwachten dat die uren voor een scherm zit”. De ouders konden deze inspanningen wel smaken: “We kregen heel veel goede reacties. Niet zo vreemd, want voor de ouders heeft dit ook voordelen. Er is nu veel meer transparantie. Ze kunnen mee de les volgen en hun kinderen helpen als dit nodig is”.

Ook de volwassen cursisten en de leerkrachten zijn intussen overtuigd: “Zoom is best wel handig in de taallessen. We gaan dat volgend schooljaar blijven gebruiken. Met onze leerkrachten hebben we nu een wekelijkse teammeeting. Voor praktische afspraken, maar ook om van elkaar te leren. Dat gaat nu makkelijk omdat we elkaars lessen kunnen volgen. Onze relatie met de leerkrachten is ook veel closer geworden. We wisten al dat we een goed team hadden, maar nu zien we pas echt hoe gemotiveerd en enthousiast ze zijn”.

Omdat de boog niet altijd gespannen moet staan organiseerde de Poolse School vorig jaar een groot Pools-Belgisch meifeest. “Er waren frietjes, Belgisch bier en allerlei Poolse specialiteiten. Maar vooral veel volk. Het leek wel of heel Leuven er was”, lachen de directeurs. Beiden vinden het erg belangrijk dat Polen zich goed kunnen integreren in Leuven. “Daarom richten we die cursussen Nederlands in. Of informeren we cursisten en ouders over wat er hier gebeurt. Zo hebben we bij de verkiezingen de verschillende partijen uitgenodigd voor een woordje uitleg. Op die manier kon iedereen bewust zijn stem uitbrengen. We beantwoorden nu ook vragen over beslissingen van de regering of de stad en zorgen soms voor Poolse vertalingen. En de kleuters van onze school maakten tekeningen van regenbogen voor de woonzorgcentra. Een idee van een mama dat we bekend maakten via de whatsappgroep van de kleuterschool. Dat leverde maar liefst 120 tekeningen op”.

Tijdens de lockdown hebben we allemaal onze familie en vrienden gemist. Dat geldt natuurlijk nog meer voor de Poolse gemeenschap: “De grenzen zijn dicht en in Polen moet je 2 weken in quarantaine. Familiebezoek zat er dus niet in. Dat was heel frustrerend. We hebben daar veel gesprekken over gehad en elkaar moed ingesproken. Wel hebben we iemand van wie de vader in Polen overleden is geholpen met de documenten. Zo kon ze toch afreizen met haar partner”. Ook de afwezigheid van leerlingen en hun ouders valt de vrouwen zwaar. “We babbelen met de kinderen, maar soms wil je ze gewoon een knuffel geven. En onze ouderraad was een echte vriendengroep geworden. We kwamen om de 2 weken samen en gingen soms wandelen of iets drinken. Dat komt hopelijk snel terug”, besluiten ze.

Het bericht Ela en Ela organiseren Poolse school op totaal nieuwe manier verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over