“Eindelijk licht aan het einde van de tunnel voor station van Leuven”

20 oktober 2021 | 18u30 | Gepost door redactie
Station Leuven Perron Leuven

Federaal parlementslid en Leuvens gemeenteraadslid Katrien Houtmeyers (N-VA) heeft minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) vandaag ondervraagd over de toestand van het station in Leuven. Daaruit blijkt dat de kinderziektes, die het station al jarenlang teisteren, stilaan de wereld uit worden geholpen. Maar de eindsprint lijkt nog altijd niet ingezet.

Kritiek op heropening markten

Sinds de restauratie van het Leuvens station, die al sinds 2000 aansleept, kampt het complex met problemen. Zo deden de liften het jarenlang vaker niet dan wel, werken de roltrappen dikwijls niet naar behoren en gutst het water naar binnen bij een hevige regenbui. Filmpjes op sociale media toonden dit voorjaar nog aan dat de overkapping op bepaalde plaatsen zo lek is als een zeef.

Op vraag van Katrien Houtmeyers gaf minister van Mobiliteit Gilkinet vandaag meer duidelijkheid over de problemen waar het station nog steeds mee kampt. “Volgens Gilkinet zijn de vier roltrappen aan de kant van Tienen tegen 20 september vervangen. De roltrap aan perron 1 wordt vervangen van zodra de glazen luifel een feit is. En de roltrappen in de hoofdtunnel worden ten vroegste in 2026 vervangen. Ook volgens Gilkinet werden de herstellingswerken aan de koepel in week 38 opgeschort vanwege de drukte rond het WK Wielrennen in Leuven, maar deze zouden nog in oktober afgerond moeten zijn. Als dat het geval is, zou ook de wateroverlast in de onderdoorgang aan de kant van Tienen van de baan moeten zijn.”

Er is dus licht aan het einde van de tunnel, maar de eindsprint lijkt nog niet ingezet. “Het grote probleem blijft de tijdelijke constructie boven perron 1”, vervolgt Houtmeyers. “Die wordt vervangen door een glazen constructie, maar de minister specifieert niet wanneer dit zal gebeuren. Voorlopig is van deze werken nog geen sprake. Pas als de glazen constructie klaar is, kan de roltrap aan perron 1 vervangen worden en zal de wateroverlast verleden tijd zijn.

Lees meer over