Eerste reactie van horeca op strengere maatregelen: “Moeilijk voor het nachtleven”

Erik De Rop van vzw Oude Markt.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) kondigde zopas de verstrengingen aan om het coronavirus terug te dringen. De horeca is -net zoals de meeste sectoren- het kind van de rekening want klanten moeten aan een tafel blijven zitten. Wie zich verplaatst in het café of restaurant moet een mondmasker dragen. “Dit is een zoveelste slag voor onze sector”, zegt Erik De Rop van vzw Oude Markt.

Het was onvermijdelijk dat er strengere coronamaatregelen zouden komen en dat is ook het geval. Het Overlegcomité zat vandaag samen met een nieuw pakket maatregelen tot gevolg, nota bene vanaf 20 november. Voor de discotheken is er bijvoorbeeld erg slecht nieuws: Covid Safe Ticket Plus, wat neerkomt op de toepassing van het Covid Safe Ticket én het dragen van een mondmasker. Uitbaters die de mondmaskerplicht willen vermijden, kunnen wel kiezen voor een snelle coronatest ter plaatse maar organisatorisch is dat niet evident.

Ook in de horeca worden er bijkomende maatregelen genomen. Wie zich verplaatst in het café of restaurant moet verplicht een mondmasker dragen. Van een sluitingsuur is evenwel geen sprake. Terug naar af dus en wel tot 28 januari. In de Leuvense horeca worden de extra maatregelen uiteraard niet op gejuich onthaald, al is er wel enig begrip gezien de stijgende coronacijfers en de druk op de zorg.

“We hadden het wel verwacht”, zegt Erik De Rop van vzw Oude Markt. “De coronacijfers zijn niet goed maar anderzijds is het wel de zoveelste slag voor onze sector. We moeten niet sluiten maar voor horecazaken die draaien op het nachtleven wordt het wel moeilijk. Door zaken niet te sluiten, voorkomt men dat er weer coronasteun moet worden betaald. Voor gewone cafés en eetzaken zal het verlies misschien nog wel meevallen, al vrees ik toch ook een beetje voor kleine cafés en zeker voor het ‘nightlife’. Het is ook weer meteen voor een lange periode. Vrolijk kan ik er niet van worden maar ik blijf hoopvol dat er nu snel een kentering komt in de stijgende coronacijfers.”

Lees meer over