Eerste elektronische identiteitskaart met vingerafdrukken uitgereikt

22 januari 2020 | 11u59 | Gepost door redactie
Eerste elektronische identiteitskaart met vingerafdrukken uitgereikt
Vanaf vandaag start Leuven met de verspreiding van het nieuwe type elektronische identiteitskaart. De eID kreeg een nieuwe look en bevat nu ook vingerafdrukken.
Het bericht Eerste elektronische identiteitskaart met vingerafdrukken uitgereikt verscheen eerst op Leuven Actueel.

Begin dit jaar zijn 25 gemeenten gestart met een proefproject om vingerafdrukken te registreren op de chips van nieuwe elektronische identiteitskaarten. Leuven was in het verleden al verschillende keren proefgemeente voor pilootprojecten van Binnenlandse Zaken.

Nieuwe look
De nieuwe identiteitskaarten zien er anders uit : ze hebben een andere kleur en de foto staat links in plaats van rechts. Als nationaliteit wordt niet langer “BELG” maar wel “BEL” vermeld.

Het nieuwe design vervangt het huidige dat al sinds 2002 van kracht is. Met de aangepaste lay-out voldoet de nieuwe eID aan de strenge internationale regels om identiteitscontroles efficiënter te maken. ‘De nieuwe kaart is dus een nog veiliger en universeler reisdocument’, zegt Dirk Vansina.

Je vingerafdruk op je eID
De nieuwe eID bevat vingerafdrukken. Dit nieuwe element wordt toegevoegd om de strijd tegen identiteitsfraude op te voeren. Alleen bevoegde instanties (zoals douane, politie en gemeentepersoneel) kunnen de chip uitlezen.

De vingerafdrukken zullen enkel tijdens de productiefase van de eID tijdelijk worden bewaard. Daarna worden ze op de chip van de eID geplaatst en deze is beveiligd. Er zal dus op geen enkel moment sprake zijn van een centrale databank. Dit wordt ook niet toegelaten door de wetgever.

De vingerafdrukken worden enkel geregistreerd bij wie een nieuwe identiteitskaart krijgt (vanaf 12 jaar). De huidige eID-kaarten die in omloop zijn zullen worden vervangen op het einde van hun geldigheidsperiode. ‘Als je nog een geldige identiteitskaart hebt, hoef je dus niet halsoverkop naar het stadskantoor’, aldus schepen van burgerzaken Dirk Vansina.

Op de verblijfsvergunning voor niet-Belgen worden al sinds 2014 vingerafdrukken geregistreerd, net zoals op internationale reispassen aangevraagd door Belgen.

Afhankelijk van de evaluatie van het proefproject, zullen alle andere Belgische gemeenten vanaf april starten met het uitreiken van de nieuwe eID.

Het bericht Eerste elektronische identiteitskaart met vingerafdrukken uitgereikt verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over