"Een vrouw zonder een hoofddoek zal nooit een rolmodel kunnen zijn": studentenmoskee onder vuur na seksistische lezing

8 december 2023 | 12u22 | Gepost door redactie
Moskee
De Leuvense universiteit KU Leuven heeft formeel een klacht ingediend tegen studentenmoskee IMSAL in de Rijschoolstraat. Dit gebeurde nadat er recent een seksistische lezing plaats vond in één van hun gebouwen.

“Een vrouw zonder een hoofddoek zal nooit een rolmodel kunnen zijn”, is een van de uitspraken die Adam El M’Rabet deed tijdens een lezing in de moskee van de International Muslim Student Association Leuven. Zo meldden ze bij Apache. El M’Rabet vond het ook nodig om zich laatdunkend uit te laten tegenover leerkrachten en feministes.

De KU Leuven bracht deze uitspraken onder de aandacht van het Vlaams Mensenrechteninstituut. De universiteit dringt er bij de vzw op aan om hiervan afstand te doen, de zaak intern te onderzoeken en de opname van de lezing te wissen van hun Youtubekanaal. “De uitspraken zijn niet te verzoenen met de waarden waar de KU Leuven voor staat. We vragen het instituut de uitspraken te onderzoeken, en gaan zelf in gesprek met IMSAL vzw, de organisatie die de studentenmoskee beheert en de lezing organiseerde”, zo reageerde de universiteit schriftelijk.

IMSAL is een onafhankelijke organisatie gehuisvest in een gebouw van de Leuvense universiteit in de Rijschoolstraat. “We stellen waar mogelijk ruimtes ter beschikking voor religieuze en culturele vieringen van gemeenschappen van studenten en personeelsleden. We doen dat volgens een aantal vastgelegde principes, zoals het uitstralen van openheid en belang hechten aan mensenrechten. In de huurovereenkomst met IMSAL vzw is als expliciete voorwaarde opgenomen dat de mensenrechten gerespecteerd moeten worden. We zullen de feiten zelf ook onderzoeken, want de uitspraken schenden onze afspraken met de vzw”, alsnog de KU Leuven in een reactie.

Burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees meer over