Een voorleeskwartiertje voor senioren met Sanne

30 April 2020 | 12u20 | Gepost door redactie
Een voorleeskwartiertje voor senioren met Sanne
Coronatijden geven inspiratie tot tal van activiteiten, veelal digitaal, hoe moet het ook anders, als we het vanuit ons kot moeten waarmaken. Ook LINC vzw, een Leuvense vzw, die Vlaanderenbreed werkt rond meervoudige geletterdheid, probeert om via een Youtube-kanaal vrijwilligers in heel Vlaanderen te motiveren om voor te lezen, om bijvoorbeeld een eigen voorleesstudio te maken, om zo toch iets te bieden aan hen die ze nu niet live zien.
Het bericht Een voorleeskwartiertje voor senioren met Sanne verscheen eerst op Leuven Actueel.

“Ondanks alle fantastische inspanningen, hoorden we toch dat het niet altijd even evident is om mensen in WZC of oudere mensen die alleen wonen, via digitale weg vlot te bereiken. En of we niets konden maken naar hen toe, voor hen konden voorlezen bijvoorbeeld?”, zegt Sanne Vanhellemont, stafmedewerker van vzw LINC.

“Als organisatie zetten we heel erg in op die laagdrempeligheid. We zijn ook nauw betrokken bij de taskforce e-inclusie, een samenwerking met VUB waar we dan eerder focussen op mediawijsheid en dus digitale geletterdheid. Maar dus konden we niet aan die vraag voorbijgaan. We zochten en vonden en sloegen de handen viraal in elkaar met Eclips TV. David Larmuseau, directeur van Eclips TV, zag ons perfect passen in hun nieuwe programmatie. Eclips is immers een digitale zender met een ‘knipoog naar 55+’.  Omdat je deze kan bekijken via Telenet, Proximus, Orange TV en zelfs TV Vlaanderen is dit makkelijk te bekijken op de gewone ‘televisie’. En zo kan je vanaf 4 mei, elke dag om 9:45 afstemmen op ‘Sanne Leest’.”

De  woonkamer van Sanne werd een geïmproviseerde voorleesstudio, waar ze ‘vanuit haar kot’ dagelijks een verhaal of fragment voorleest. “Ik dook aanvankelijk in mijn eigen boekenkast, maar gaandeweg vroeg ik tips aan familie, vrienden, voorlezers, de bibs. Hierdoor krijgen we een rijke variatie, dus voor ieder wat wils. Mijn eerste bedoeling is om mensen even af te leiden van het dagdagelijkse, om even een rustig luistermoment te bieden en zo de dag en de eenzaamheid te doorbreken, maar misschien ook goesting te geven om het verdere verhaal te lezen, waardoor het ook als leestips kan gezien worden, en zo het leesvirus mee te verspreiden, een veilig virus, dat vooral ‘ontspanning’ als risico inhoudt, wat dan weer tot een, overigens positieve, verslaving kan leiden. Heel wat bibliotheken bieden afhaalservice aan en er zijn de luisterbibs, waarnaar we graag verwijzen.”

Muzikant in huis

“Ik heb ook wel geluk, want in ons kot in Boutersem, heb ik ook een muzikant|percussionist, Koen Wilmaers, die in deze coronatijd een compositie schreef, waarvan hij een kort fragment inspeelde als intro voor ‘Sanne leest’ vanuit ons kot dus. Een premiere én een extra cachet aan het voorleesmoment.”

WZC stem af 

“Via allerlei kanalen proberen we de WZC aan te spreken om hen te motiveren af te stemmen op dit gezellige voorleeskwartiertje, maar om de mensen thuis te bereiken, die misschien nog meer last hebben van lange, eenzame dagen, proberen we het via deze weg.”

Het bericht Een voorleeskwartiertje voor senioren met Sanne verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over