Een roos voor elk 'vergeten' graf in Wilsele

3 november 2021 | 16u36 | Gepost door annpeeters
witte rozen
Op vele graven prijken in deze periode chrysanten of bloemstukjes, maar niet elk graf heeft een bloemetje. Behalve op de drie begraafplaatsen in Wilsele, daar werd geen enkel graf vergeten.

"Vergeten worden -bewust of onbewust- dat is een tweede keer sterven", zegt Ruben Geleyns, secretaris van CD&V Wilsele. Al zes jaar lang bezoeken bestuursleden van CD&V Wilsele, de dag na Allerzielen, de begraafplaatsen van Wilsele-Putkapel en Wilsele-Dorp. Daar leggen ze bij deze 'vergeten graven' een bloem neer, een eenvoudige witte roos. Hiermee willen ze ook deze overledenen herdenken. 

"Vergeten graven is natuurlijk geen ideale benaming. In sommige gevallen heeft de overledene misschien geen familie meer, of wonen de nabestaanden te veraf en zijn ze niet meer zo mobiel. Met dit symbolisch gebaar willen we ervoor zorgen dat niemand van deze overledenen vergeten wordt. Een kleine daad, vol betekenis."

De Wilselse christendemocraten doen daarnaast ook nog een oproep richting het opwaarderen van funerair erfgoed. "Diverse 'vergeten' graven zijn hele oude graven. Soms gaat het om imposante grafmonumenten van prominenten, maar evengoed opvallende graven van anonieme dorpsgenoten uit lang vervlogen tijden. Allemaal graven met geschiedenis en erfgoedwaarde. We zijn blij dat in de afgelopen maand met de restauratie van enkele van deze graven aan de Sint-Martinuskerk begonnen werd, met subsidies van de provincie en in opdracht van de stad. We roepen daarbij graag op voor een beleid om deze graven te inventariseren, te restaureren en ook iets te doen met dit erfgoed. Want het is waardevol en zeker geen 'dood erfgoed'."

Lees meer over