Eddy Lissens 'van den Boulenberg' tekende mee het WK-parcours in Leuven en de Druivenstreek uit

Eddy Lissens en bondscoach Sven Vanthourenhout in het groen
WK
Eddy Lissens (64) stelde de omloop van het wereldkampioenschap in Leuven en in de Druivenstreek samen. Als klap op de vuurpijl is hij in de laatste volledige week van september benoemd tot commissaris door de UCI om alle wereldkampioenschappen wielrennen, zowel tijdrijden als op de weg in Knokke, Antwerpen en Leuven mee in goede banen te leiden.

Eddy Lissens, rechts op de foto met huidig bondscoach Sven Vanthourenhout (midden), is geboren in Lubbeek en woonde het merendeel van zijn leven in 'Klein Wilsele' aan den Boulenberg (Keizersberg). “We stelden onze kandidatuur voor het WK voor in samenwerking met Golazo en Flanders Classics. Vanuit de Belgische wielerfederatie werd me gevraagd om, samen met enkele anderen, een parcours uit te tekenen. We hebben mogelijke onderdelen van dat parcours dagen over enkele dagen heen verkend. Tijdens deze excursie meldde ik dat ik nog wel een interessante helling kende, de Moskesstraat in Terlanen, een deelgemeente van Overijse. Wijlen Jos De Vroe wilde die strook al vele jaren geleden in zijn Primus Classic – GP Impanis tussen Brakel en Haacht krijgen, maar van het toenmalige gemeentebestuur mocht dat niet. Enkele jaren later met een nieuw gemeentebestuur mocht er een juniorenkoers wel over rijden. Niet getreurd, het raakte nadien snel genoeg bekend in Vlaanderen en de UCI-commissarissen waren onmiddellijk overtuigd van de meerwaarde", zo vertelt Lissens.

Ladeuzeplein garantie voor leuke luchtbeelden

Ook het traject doorheen de Leuvense binnenstad is van Lissens’ hand. “Normaal was het voorzien dat we vanaf de Parkpoort naar het station zouden rijden, zoals de omloop van de GP Jef Scherens-Rondom Leuven. Er werd dan voorgesteld om de binnenstad iets meer in beeld te brengen en dat deden we via een traject langs de Blijde Inkomststraat, het Ladeuzeplein, de Koning Leopold I-straat, de Justus Lipsiusstraat en de Maria Theresiastraat om zo aan het station uit te komen. Zo is er een doortocht aan de bibliotheek op het Ladeuzeplein. Dat moet leuke luchtbeelden opleveren”, zo voorspelt de gepensioneerde hoofdinspecteur van de Leuvense politie.

“Door dit WK zullen alle cafés, restaurants en hotels bomvol zitten. Iedere plaatselijke handelaar heeft de mogelijkheid om een graantje mee te pikken. De hotels hebben voor die periode al geen plaatsen meer tot boven Aarschot. In Diegem en Evere zul je nu ook niets meer vinden. Ik raad ook ten stelligste af om met de auto naar Leuven te komen in de WK-periode, je kan je wagen zo goed als nergens kwijt. Kom met het openbaar vervoer of de fiets, dat is mijn devies", klinkt het.

Hele WK op de motor

De hele WK-week zit Lissens op de motor als commissaris voor alle koersen. Vorig seizoen reed tijdens de Ronde van Vlaanderen toenmalig wereldkampioen Julian Alaphilippe tegen zijn motor aan en was hij tegen wil en dank even wereldnieuws. Daar wordt hij liever niet te vaak meer aan herinnerd.

“Het is enorm leuk om als Leuvenaar door je stad te rijden. We beginnen de week in Knokke en eindigen in Leuven. We hebben gelukkig steeds genoeg tijd om overal te raken. Enkel op vrijdag is er titelstrijd bij de mannelijke junioren in en rondom Leuven en dan heb ik een uurtje tijd om bij de start van de mannelijke beloften in Antwerpen te raken", zo zegt Lissens.

Lissens kan in zijn functie op de motor geen pronostiek geven aangezien hij zijn neutraliteit in de race moet behouden als jurylid. Van hem kregen we dus geen podiumvoorspelling. 

Lees meer over